1. Køkken 2019-12-10T13:28:40+00:00

1. sal:  Køkken og bryggers

På førstesalen har vi vort køkken og bryggers. Køkkenet skal have et bord med indbygget vask og bryggerset har et hjørnebord med vandpumpe og nedsænket metalbalje.

Køkkenet

Jeg mangler stadig at lave hjørnebordet færdigt, men jeg kunne da begynde at sætte ting op på væggene. Jeg skal godt nok have udskiftet det hvide træfolie med rigtigt træ (kafferørepinde), men det blå skal der ikke røres ved. Jeg satte porcelæn og glas op på en hvid hylde, satte saltkar op ved komfuret samt hjerteophænget med skeer og diverse. Vaffelhjernet og kaffekværnen kom også op at hænge. Så lagde jeg “kakler” på to små borde, der blev anbragt på hver sin side af komfuret. Køkkenpigerne er godt i gang med at bage… 🙂

Så arbejdes der med grønsager under sylteprojektet – og opskrifterne tjekkes i Frk. Jensens Kogebog.

View fra køkkenet…

Mors julekalender var fyldt med en masse gode sager, også ting der ikke var hjemmelavede. 😜 Efter alting var “flyttet ind” i dukkehuset, kom der “samling” på området omkring komfuret. Jeg elsker det! 😀

Køkken-hjørnebordet

Køkken-hjørnebordet havde, efter for anden gang at være forsvundet for mig i årevis, stået stille i tre år, fordi jeg havde fået forlagt en af delene og ikke kunne komme videre med projektet. Da jeg endelig fandt den manglende del, havde jeg i mellemtiden fået en god idé. 😀 Jeg havde som sædvanlig lavet en masse research og har derefter fået konstrueret mine egne fliser til bordet. Projektet er dog ikke helt afsluttet, da jeg ikke kan finde mine håndtag og jeg samtidig ikke kan beslutte mig for udseendet af lågerne, så der kommer en opdatering på et tidspunkt. 😉 Men nu har jeg endelig fået sammenføjet bordet og skabet og camoufleret de tilsavede overflader med en bordplade, jeg har lavet en falsk skarring på for at få det til at se naturligt ud.

De sammenflettede bogstaver E og J står for Elna (min mor) og Jennie. Bordet skulle have været færdigt for år tilbage, og det er derfor til min store fortrydelse, at Mor ikke opnåede at se det færdigt, men på denne måde bliver hun stadig en del af det. 🙂 Med vore initialer er vort dukkehus’ indre “signeret”.

Jeg mangler stadig at få lavet vindue og nogle smådetaljer samt at få sat træpaneler op i stedet for folie – men nu er køkkenet snart helt færdigt! 😀

Køkkenet anno 2016 – gulvet er færdigt, hjørnebordet under konstruktion og fliser ved komfur opsat.

Efter at kunstmaleren længe har været nødt til at undvære sit loftsrum på grund af renovation, har jeg på Mors opfordring genindrettet det (uden dog at være færdig). Idet han jo så er rykket ind igen, må han arbejde for føden, så han er blevet sat til at male køkkenet – under kokkepigens strenge kontrol. Hele opstillingen kom sig af, at jeg var i gang med at gennemgå en masse af vore småting og faldt over et tapetseringssæt og avis med spildt maling, som vi har købt for flere år siden. Penslen var blevet trykket, så hårene var blevet vredet i forkert retning, men lige pludselig blev jeg inspireret til at udnytte netop dette, da det lignede en pensel under anvendelse. Og uden at have tænkt videre over det, blev jeg opmærksom på, at den spildte maling næsten var magen til den farve, jeg har givet køkkenet. Så maleren måtte i arbejde! 😉

Små køkkenborde med kakler

Jeg var i gang med at sætte ting op i dukkehuset, hvor jeg anbragte disse to borde på hver sin side af komfuret i køkkenet. De så lidt kedelige ud, så jeg “ældede” dem lidt ved at ridse lidt af malingen af og lagde lys granitfolie på bordpladen. Det var rigtig flot, men dagen efter fandt jeg nogle hollandske kakler (papir), købt på messe for mange år siden, så Mor og jeg blev enige om, at det da var dét, der skulle til.

Klokketavle

Klokketavlen på elevatoren har stået på venteliste i mange år, men serien Downton Abbey gjorde, at projektet pressede sig på…

 

Det blev tid til, at jeg skulle lave “påskeæg” (2017) til min mor. Det blev til en klokketavle til køkkenet, så tjenestepigerne kan se, hvilket rum de bliver tilkaldt til.

Min inspiration af klokketavler/servants bells, der er fundet på nettet.

Jeg har som sædvanligt lavet en masse research til projektet, så jeg fandt også ud af, at jeg bestemt ikke var den eneste, der har fundet på at lave det til dukkehuset. På Facebook i marts 2016, lavede Heidi Katrine Hansen for eksempel en, som hun lagde på “Dukkehuse – Tips & Pral” undervejs i processen, så jeg fulgte jo ivrigt med. De to første fandt jeg på nettet og ved ikke, hvem “designerne” er, men den sidste i rækken er den føromtalte.

Klokketavler/servants bells i dukkehus-størrelse.

Mine klokker skulle dog være noget anderledes, da jeg ikke ville have, de skulle være særlig store, så jeg har lavet dem selv. De er lavet af udborede ørenringslåse. Jeg har stukket en tandstikker ned i, både for at få den overflade, jeg skulle lime på fjederen, men også for at få pinden til knebelen, som jeg limede en lille guldkugle fast på.

Den færdige klokketavle kom til at hænge på siden af elevatoren i køkkenet, så det var ikke meget plads, jeg havde at gøre med.

Jeg troede, det ville blive et rimelig nemt projekt, men det trak tænder ud. Til gengæld er jeg umådelig godt tilfreds med slutresultatet, også fordi jeg faktisk har givet den mange flere detaljer, end jeg oprindelig havde planlagt. Selv snorene, der trækker i klokkerne, har jeg fået med, og selvfølgelig så også stangen, der går fra snor til klokkefjeder. De var faktisk ikke med i mine oprindelige planer for at gøre det nemmere for mig selv, men da jeg først var godt i gang, fandt jeg ud af, at det ikke ville besværliggøre processen synderligt, men ville tilføje enorm meget, hvad det “ægte” udseende angik.

Jeg havde også bare tænkt mig, at selve tavlen skulle være et stykke sort pap, men jeg havde nogle papirtynde teaktræslister liggende, så jeg prøvede at klippe i dem med en mønstersaks, og det fik jeg et ret nydeligt resultat ud af, selvom det var mig fuldstændig umuligt at få en perfekt udskåret liste – tro mig, jeg prøvede! Lidt lak, så så rammen fornem ud.

Det “påskeæg” blev Mor ret så begejstret for. Og det ser godt nok også godt ud i køkkenet – jeg syntes i forvejen, køkkenet var ved at blive ret flot, men efter klokketavlen kom op, skal jeg godt nok love for, niveauet i køkkenet blev højnet!

Lamper

Jeg er blevet (næsten) færdig med at sætte lys op i køkkenet. De to forreste lamper har jeg lavet omkring 2001 af en isterning-golfbold, min kat havde at lege med. Da jeg kom til at træde på den, gik den i to dele, og pludselig så jeg nye muligheder i den! For at ledningen ikke bare skulle forsvinde i et hul op i loftet, fandt jeg en messingroset, som jeg malede hvid, hvorved jeg endte med en fin lille stuk. Lampen, der hænger til højre, kommer til at hænge over vasken, men bordet er ikke helt færdigt endnu, og jeg vil ikke fastmontere den på loftet, før jeg er sikker på, at den kommer til at hænge lige over vasken.

Det ufærdige køkken-hjørnebord, der mangler toppladen og diverse andre ting…

Jeg har endelig fundet løsningen på mit køkken-problem. Da Mor købte vort moderne dukkehus, fulgte der lidt møbler med, blandt andet samme hvide bord, som jeg havde planer om at bruge til køkkenbordet. Det bord, jeg hele tiden havde haft grumme planer med for køkkenet, brugte jeg faktisk i en kikkasse “Hjemmebag”, som jo så nu er blevet “nedlagt”. Men da jeg nu stod med to borde af samme type, fik jeg pludselig en idé for at udnytte pladsen optimalt og virkelig kunne udnytte rummene: TO hjørneborde! Både til køkken og bryggers!

Mor har i alle årene snakket om, at hun gerne ville have en hjørnebænk i køkkenet, som de havde i hendes barndomshjem, og skønt jeg gerne ville lave det for at glæde hende, kunne jeg godt se, at ligegyldigt, hvor den ville blive placeret, ville den æde pladsen, uden at vi rigtigt kunne udnytte det. Jeg har også haft problemer med bordet med vasken, som jeg gerne ville have ved køkkenvinduet, men som skulle forlænges. Lige pludselig var der SÅ mange brikker, der faldt på plads hos mig, og jeg vidste præcis, hvad jeg ville gøre!

Det meget firkantede skab med vasken savede jeg et godt stykke af bunden af og satte nogle fødder på, der passede til det hvide bord. Stænkpladen savede jeg af og satte som forlængelse af bordet, så vandhanen ikke kommer i konflikt med vindueskarmen. Bordkanten på skabet sleb jeg i facon, så det passer til det hvide bord. Selve det hvide bord savede jeg et stykke kant af, så jeg kunne sammenføje det med vaskeskabet. Herved fik jeg et ben “i overskud”, som jeg brugte i min konstruktion af bryggersets hjørnebord. Skuffehullerne på nær ét på indersiden blev blændet med finérplade, hvor jeg også satte en plade på skabet op imod bordet, så det ikke kom til at se underligt ud, at bordpladen var blevet forlænget.

Nu mangler jeg sådan set “kun” at sammenføje dem, sætte finérplade på toppen, finde ud af det endelige udseende, sætte vask (som jeg skal have lavet hul til afløb i) og vandhane på, sætte nye håndtag på og hvad der ellers skulle være af småting, der skal fixes, før det hele er færdigt. Men desværre gik gassen af ballonen, så det må vente…

Gulvet

Køkkengulvet er også endelig blevet færdig. Jeg skar fliserne i lidt mere end dobbelt størrelse end bryggersets og lagde dem forskudt for hinanden. Det var skam vældig fint, men når man stod og kiggede på den etage, så gulvene fuldstændig ens ud, og det var jo ikke lige den effekt, jeg gik efter… Derfor endte jeg med at smøre hele køkkengulvet ind i lysegråt voks og pudse efter i nogle omgange, til jeg fik den effekt, jeg gik efter. Og både Mor og jeg er glade for det endelige udseende.

Flisevæg ved komfuret

Buet flisevæg ved komfuret – kanten er lavet af koboltblå mosaiksten

Det har hele tiden været planen, at jeg ville lave en flisevæg bag komfuret af dette flotte tapet af hollandske fliser. På min køkkenhylde-“kikkasse” har jeg skåret kanten til, hvilket jeg også havde planer om her. Men for flere år siden købte jeg et lot med mange forskellige ting, blandt andet nogle fine mosaiksten i hvid, sort og koboltblå. Jeg var vild med dem, men kunne ikke komme på, hvad jeg kunne bruge dem til. Jeg har for nylig lavet flisevæg ved malerens toilet, hvor jeg brugte de sorte og hvide (hver og én!), og inspireret af en anden dukkehus-entusiasts køkken lavede jeg en bue i stedet for “hakker” ved fliserne. Tapetet lagde jeg klar film ovenpå, da det forhøjer effekten af fliser. Den hvide liste, der går igennem, går igennem hele køkkenet, så der er en smal hylde til at stille ting på overalt.

Køkkenet anno 2009 med MDF-bagplade

Køkkenet anno 2006 – stadig med original tynd bagplade