PROJEKT: Gardiner 2019-07-14T00:31:00+00:00

Gardiner og forhæng

Bryggersets gardin

 

Jeg havde oprindeligt stivet gardinet med hårspray, og selv om det nærmest kunne stå selv, gjorde det åbenbart, at som tiden gik, blev stoffets facon mere og mere “flydende”. Derfor formede jeg det atter og gav det en omgang stofspray. Så er det kommet fint på plads, så tredie gardin i dukkehuset kan krydses af listen…

Køkkengardin

Endnu et gardin til dukkehuset er blevet færdig. Denne gang er det køkkenets gardin, der har stået for skud. Jeg fik købt noget broderie anglaise på Miniature Messe i Mariager og kunne med det samme se, at jeg endelig havde fundet det rette til køkkenet. Men jeg ville gerne have et lidt længere gennemsigtigt stykke, så jeg fandt en sød blonde, der kunne bruges sammen med. Kappen kæmpede jeg lidt med, før jeg endelig valgte at bruge samme blonde, som jeg bukkede sammen over et blåt silkebånd, da køkkenet er holdt i blåt og hvidt.

Jeg lavede først folderne på mit broderie anglaise, hvorefter det fik en ordentlig omgang stofstivelse og fik lov at tørre. Der skulle mange nåle til for at forme folderne, så de faldt, som jeg gerne ville have det. Desværre var der også syet lidt folder ind i selve stoffet, hvilket gav et lidt krøllet look flere steder, men det kan jo også se “for pænt” ud. 😉
Dernæst formede jeg den i forvejen ret stive blonde og limede mit broderie anglaise fast på det. Jeg har benyttet samme blonde både foroven og forneden. Ved den øverste klippede jeg den markante topkant af, så den ikke kunne ses på forsiden. Jeg prøvede mig frem med diverse varianter, før jeg fandt den topkant, der gav det bedste indtryk og sammenhæng. Efter at have limet topkanten sammen med silkebåndet imellem, limede jeg den fast på toppen. Da den sad helt fast, klippede jeg enderne til og bukkede dem ned, hvorefter det hele fik en ordentlig omgang stofstivelse mere.

Da det var knastørt, borede jeg huller til gardinringene (jeg kunne ikke finde hullerne i blondestoffet, da jeg brugte en tyk nål, derfor endte jeg med boremaskinen). Herefter satte jeg ringe i, som ikke var de til gardinstangen medfølgende, som var meget store og overlappende. Jeg ønskede en mindre ring, der lukkedes i en samling, men det kunne jeg nemt finde i min samling. Jeg havde dog fundet en, der måske lige var til den lille side, så gardinet kom til at sidde meget stramt op imod gardinstangen. Derfor fik hver ring et lille klem, så de blev en anelse ovale og jeg blev i stand til at kunne rykke rundt med det på gardinstangen. 😊 Jeg måtte save et stykke af gardinstangen, så den kom til at passe til vinduesbredden. Derved røg det stykke, man kunne skrue knoppen fast på, så den blev limet fast med superlim og holdt i rette position, til den var grundtør.

Herreværelsets gardin

 

Det andet gardin i dukkehuset er monteret.

Så fik jeg lavet det andet gardin til dukkehuset. Det var godt nok bøvlet at lave og blev ikke nemmere af, at Mor og jeg ikke er helt enige om, hvor pompøst det skal være. Hun hænger ret meget fast i tanken om, at sådan så det ikke ud, da hun var barn. Jeg forsøger så at få hende til at se, at hun er født 32 år efter dette hus’ tid og ikke i et fornemt hjem, så det kan altså bare ikke sammenlignes. Men det er så også ensbetydende med, at jeg kun kan arbejde på gardinerne i Ribe, da jeg hele tiden skal have hendes godkendelse. Argh!

Jeg havde ellers købt en plisseringsmåtte, men den var jo selvfølgelig ikke i Ribe, hvor jeg startede med at arbejde med det. Men dermed ikke sagt, at jeg ikke kunne komme videre af den grund! Jeg klippede en side af en papkasse og strippede den for det øverste lag, så jeg havde bølgerne tilbage. Herpå kunne jeg så arrangere gardinet med masser af nåle. Da jeg var tilfreds med look’et, fik det en solid omgang hårlak (for mit Stiffen Stuff var selvfølgelig også i Esbjerg). Da det var tørt gav jeg det en omgang til, da jeg stadig syntes, det havde for nemt ved at opgive formen. Toppen er lavet af noget flot pyntebånd, jeg rundede ned omkring gardinet, hvor jeg også klippede nogle stykker til til ophænget. Så brugte jeg to forskellige typer bånd til at kante ophænget, lavede en gardinsnor med kvast og lavede kvaster af de to bordeaux farver, jeg havde brugt, så der kom sammenhæng. Nedenunder anbragte jeg et smukt stykke gennemsigtigt stof og rundede det hele af med et stykke tyndt træ på bagsiden, så jeg nemmere kunne montere det på væggen.

Børneværelsets rullegardin

Jeg har brugt det samme tøj-pyntebånd til tre forskellige ting i børneværelset: rullegardin, loftslampe og skammel. Her er det rullegardinet, der er kommet op at hænge. Det var såmænd ikke den mest komplicerede sag at lave, det var mere vanskeligt at montere det – men det lykkedes da til sidst! Og jeg synes, det er blevet lige, som jeg forestillede mig det. Vi valgte at gøre bagsiden blå, da den røde farve ville udskille sig for meget, når alle gardiner engang er færdige og man udefra kigger på dukkehuset. Jeg brugte en messing-dråbe til smykker til afslutning af snoren, som jeg havde fra et tøjmærke. Jeg gemmer altid de snore, der ofte sidder i tøj med diverse info om tøjet. Selv om jeg også har købt en masse andre farver snore, ender det ufattelig tit med, at det er tøj-snorene, jeg bruger (f.eks. kantningen af telefonbænken).

Kunstmalerens gardin

Kunstmaleren har endelig fået sit gardin op, efter det har stået på venteliste i flere år. Min mor er tidligere ryger, så i hendes gemmer fandt vi på et tidspunkt nogle af hendes gamle cigaret-rullemåtter, hvor den fineste gudskelov var ubrugt. Nu er den blevet tilpasset, rullet op og monteret. Jeg lavede snoren dertil ved at rulle tre stykker sytråd sammen og smøre dem ind i lim, så rulningen holder. Fra bagsiden trak jeg to små løkker igennem måtten, som jeg har trukket snoresystemet igennem. Det passer bare så perfekt til kunstmalerens loftsrum. 😃

Sengens forhæng

Efter forsigtigt at have limet blondekant på stoffet, er forhænget her gjort klar til første omgang stofstivelse på den største plisseringsmåtte (man kan sagtens lave sin egen af pap fra en papkasse/bølgepap, hvor man fjerner det øverste lag. Den er bare mere skrøbelig og nålene griber ikke så godt fat). Jeg ønsker store bløde folder, så derfor springer jeg hveranden over.

Jeg syede en ritråd igennem toppen og trak det sammen, til det havde den ønskede bredde. Efter at have syet en ritråd igennem i den ønskede højde for “faldet” og trukket det sammen, former jeg endnu engang, hvor jeg bruger en mindre plisseringsmåtte. Som man  kan se med nålene, kræver det en masse arbejde. Man skal være forsigtig, så man ikke ødelægger stoffet og folderne, man allerede har lavet og det hele skal nærmest modelleres. Når man tager nålene af, skal man huske at rengøre dem for lak, da det bliver siddende i små pletter og ellers kan ødelægge næste projekt.

Jeg bruger grillspyd undervejs, når jeg skal løfte noget op på midten, jeg ikke kan nå, så kan jeg komme op under folden. Men spyddet skal være helt glat, for ellers gør man ondt værre.

Stofstivelsen jeg bruger er meget gammel, så jeg ved ikke, om den kan fås mere, men den hedder Stiffen Stuff, og jeg er meget begejstret for den. 🙂

Når jeg monterer gardiner/forhæng, bruger jeg oftest lim. Det er måske mere bøvlet end at sy ting fast, til gengæld ender det med fuld kontrol af det færdige produkt. Med en tandstikker tilføjer jeg lim fra toppen, efter jeg havde sat forhængene i pres op imod himlen i den rette position ved at sætte dem fast i madrassen med nåle. Jeg skrabede det overflødige lim væk fra toppen, så messingstængerne stadig var fri og den yderste side limede jeg 1mm fast på stangen i halvdelen af forhængenes længde. Oppe ved toppen rettede jeg med jævne mellemrum forhængene til, mens limen begyndte at stivne. Da limen var halvstivnet, kunne jeg give dem de sidste klem, hvor jeg derved havde fået kontrol over toppen af forhængene, så der ikke var gabende huller og jeg samtidig havde minimeret bredden gevaldigt. Man skal dog ikke mase dem helt flade oppe i toppen, da man så ødelægger det naturlige look og forhængenes fald.

Man kan få meget ud af sin mors gamle underkjole… 😅

Forhæng ved bryggersets hjørnebord

Jeg kunne selvfølgelig ikke finde den plisseringsplade, jeg havde købt i dyre domme, og endte med at bruge bølgepap til mine forhængs folder. Til gengæld var jeg vældig godt tilfreds med resultatet. Det var egentlig ikke meningen, at jeg ville have frynser i bunden af forhænget, men mens jeg arbejdede med stoffet, var der et stykke af det, der var blevet frynset, og det kunne jeg egentlig godt lide, så så blev det sådan. Jeg har for længst lært at følge, hvor materialerne leder mig hen.

 

Bunden i vejret på hjørnebordet, så mine forhæng kunne tørre i rette position.
Jeg vidste ikke helt, hvordan det var meningen, man skulle montere sådan et forhæng i dukkehus-størrelse, så derfor besluttede jeg mig for, at det smarteste nok ville være at lime det fast. Så jeg vendte bunden i vejret på hele halløjet og monterede det bid for bid, til jeg havde fået frembragt de rette vinkler. Jeg anbragte alt muligt underligt bagved forhænget for at holde det på plads imens, til det var helt tørt og ikke fandt på sjove idéer. 😉