Købmanden 2019-07-15T19:22:57+00:00

Købmanden

Købmanden i 2008 – desværre stadig indrettet i papkasse. Nu, 10 år senere, er hele molevitten rykket til Esbjerg, hvor det ikke er blevet pakket ud endnu. 🙁

Vor købmandsbutik var fra starten beregnet til at skulle være i stueetagen af vort dukkehus. Jeg har selv bygget disken og en reol, for at få en størrelse, der passede os, især fordi det i starten var meningen, at købmanden skulle fylde meget mindre. Den store flotte reol i baggrunden fandt vi til vores begejstring til en rimelig penge.

Vi fandt snart ud af, at købmanden ikke havde nok plads, så butikken optog snart pladsen, der var tiltænkt entréen i dukkehuset. Men både Mor og jeg var frustrerede over, at man ikke kunne se alle de fine detaljer og mange spændende ting. Efter dukkehuset blev pakket ned, mens der blev savet vinduer ud i reolen, der bruges, blev købmanden arrangeret i endnu en midlertidig udgave oven på Mors antikke radioskab, som vi på det tidspunkt havde Modisten i og Systuen ovenpå. Det var vældig hyggeligt at kunne studere alting i øjenhøjde, så derefter blev vi enige om, at der skulle laves en separat kikkasse til købmanden. I øjeblikket er købmanden arrangeret i en midlertidig papkasse, hvor han har fået en ligeledes midlertidig hjælper. Billedet er desværre temmelig dårligt, da jeg har sat plastik op for “vinduerne” for at holde støv og edderkopper ude (jeg brugte 2 1/2 time bare på at støve tingene af, da jeg fandt dem frem igen – det har jeg ikke lyst til igen!). Da blitzen reflekteres i plastikket, blev jeg nødt til at fotografere i dagslys og så lysne billedet gevaldigt, for at man kunne se noget. Og det går altså gevaldigt ud over detaljerne. Jeg har dog i her øverst sat et close-up af købmanden ved disken, hvor jeg satte kameralinsen direkte på plastikket, så blitzen ikke kunne blive reflekteret.

Vi har været i gang med at lave grønsager til købmanden, så det blev da til en del majs, bønner, ærter og lidt kål samt indtil videre tre klaser vindruer – hver drue håndtrillet! Der skal altså godt nok nogle stykker til, vil vi bare lige hilse og sige!

Købmanden i vor første udgave: temmelig primitiv og temmelig lille! (2005)

Næste version blev lidt bredere, da jeg valgte at inkludere den plads, der var afsat til entré (2006)

Efterhånden som vi fik øjnene op for købe-muligheder og jeg selv også fik bygget både købmandsdisk og reoler, begyndte vi at løbe gevaldigt tør for plads. Efter at entréen havde været inddraget et stykke tid kunne vi godt se, at hvis vi nogensinde skulle opfylde de ønsker, vi havde for købmanden, var der brug for noget mere plads. Men vi ville komme til at savne vor købmand (jeg har stadig ikke fået bygget kikkassen), så for en tid blev det hele installeret oven på radioskabet med Modisten, hvor kikkassen med systuen stod ved siden af. Og jeg elskede denne opstilling, også fordi man nu kiggede direkte på alle herlighederne, hvor købmanden jo normalt altid var noget nær gulvhøjde. Men der blev jo støvet, så arbejdsmanden fik en kost i hånden og måtte kravle op på stigen for at nå hylderne, mens vor lille mørke pige havde fået nyt dress (hun var en alf i et tidligere liv 😁) og blev sat til at feje.

 

Købmanden i sin ripensiske version, i en papkasse og med plastfolie for (derfor den mærkelige belysning – jeg fik hele tiden genskin af blitzen i plastikken, så jeg måtte slå blitzen fra og nøjes med lampernes belysning).

Insektangreb

Vor købmandsbutik er flyttet fra Ribe til Esbjerg, hvor jeg har sat det hele op igen med lidt tilføjelser fra et senere køb. Pludselig lagde jeg mærke til denne skål med æg, der stod på en af hylderne. Den er købt for mange år siden som en del af et lot og jeg har altid troet, de var lavet af noget lignende fimo, men det ville aldrig ende med dette resultat! 😨 Dette er en af grundene til, at jeg aldrig kunne finde på at bruge kerner i dukkehuset, medmindre de er solidt forseglet. Dette er anden gang, jeg har oplevet total desintegration, hvor der er gået insekter i. Jeg har oplevet kerner (som jeg havde tænkt mig at anbringe i en skål forestillende nødder), jeg havde kommet i en plastikæske fra Reutter, som jeg egentlig troede var hermetisk lukket, være blevet til udhulede skaller med støv og ligene fra bittesmå sorte biller, så det er mest dem, jeg har mistænkt. De gik i dén grad i hendes kornprodukter og jeg fandt dem også i Modistens kikkasse, selvom der ikke var noget at komme efter dér. Købmanden har i årevis stået i en lukket papkasse, så den havde jeg jo ikke fået tjekket, men havde heller ikke skænket det en tanke.

Da jeg fortsatte med at sætte tingene op, fandt jeg noget mere. Jeg har selv lavet nogle cigaræsker, som jeg havde fyldt med ris for at give dem lidt vægt. Det var så åbenbart heller ikke en god idé… 😖

Den sidste ting, jeg fandt, var endnu en ting, jeg ville have forsvoret, ville blive angrebet. Men det er jo ikke til at vide, hvad det er lavet af. Det var en kurv fyldt med slikhjerter og slikkepinde, men jeg havde nu ikke ligefrem regnet med, at de faktisk var spiselige… 🤔