PROJEKT: JULETRÆER & PYNT
Julen 2020 – med nyt stort juletræ, der er ved at blive pyntet!
Julen 2019 – sidste jul med vort gamle lille juletræ
Juletræ
Endelig!!! Efter tyve år kommer der endelig dét juletræ i dukkehuset, som jeg altid har forestillet mig Vi havde altid et stort og tæt juletræ i mit barndomshjem, så den lille gnalling, som min mor og jeg endte med, var søreme ikke det, jeg kunne tænke mig. Men til gengæld var det et rigtigt fint lille træ, og jeg har aldrig set noget som helst, der var i retning af det, jeg gerne ville have. Indtil nu.
Det fine træ er lavet af Lene Mathiasen, men var desværre ikke helt afsluttet – måske et af hendes sidste projekter. Gudskelov fulgte der også den type træ med, hun havde brugt til at opbygge sit træ med, så jeg selv kunne afslutte det. Men det krævede jo selvfølgelig, at jeg fik afluret, hvordan hun havde gjort.
Jeg måtte også aflure opbygningen af det købte træ, hvor grenene sad godt fast. Jeg fandt så ud af, at det var lavet med to tykke stykker metaltråd, der med noget grønt bånd var blevet viklet, og for hvert drej var der blevet indsat en gren. De store grene forneden var yderligere blevet gennemboret på midten af metaltrådene, så der måtte lidt hjerne til at få styr på det hele. Men til sidst fik jeg de grene fri, som jeg skulle bruge og kunne opbygge den dobbeltgren, der manglede…. og nu kommer min fine juletræsfod også rigtigt til sin ret.
Træet skulle jo gerne stå helt lige under tørringen, og så måtte jeg lige blive lidt opfindsom, så jeg fandt det lupstativ frem, som fulgte med en loddekolbe, jeg engang købte…
Grangrene for og bag
Oppe i toppen er en lille gren blevet vredet omkring, hvor jeg sørgede for, at vridet var på undersiden af grenen. Jeg havde anbragt en lille klat lim først og brugte to tænger til at trække det hårdt til omkring stam-grenen, hvorefter jeg yderligere gav det et lille klem fast på grenen, inden jeg børstede lidt op i “grannålene”.
Næste etage var bare en længere gren, der fik samme behandling.
Nederste gren var endnu længere, men der lavede jeg yderligere en lille forgrening på hver.
Jeg tror, Lene Mathiasen måske havde vredet grenene helt omkring stammen i sin opbygning af træet, men i den allernederste etage ville det simpelthen blive for voldsomt, så jeg nøjedes med at “flette” dobbeltgrenen ind omkring stammen med en god klat lim til at holde den på plads. Og så var det fine grantræ endelig helt færdig og klar til montering af foden.
Juletræsfod
Nogle gange får jeg lidt lyst til at sparke mig selv over skinnebenet, fordi jeg gør tingene så besværlige for mig selv med mine vilde kreative idéer…
Denne gang startede det rimelig fredeligt ud med en juletræsfod, der bare var en firkantet klods, og det dur jo da virkelig ikke! Sådan så de jo ikke ud anno 1900. Altså fik jeg idéen at save den til i stjerneform og derefter lave lidt træudskæringer på foden. Det var ret bøvlet at få skåret til, også med det meget solidt fastlimede træ, men det lykkedes da til sidst. Til gengæld kunne jeg godt se, at mine storstilede planer med træudskæringer i foden ville blive nærmest umuligt at komme til med træet på. Så enten kunne jeg nøjes med kun at slibe spidserne, eller også… Ja, prøv at gætte… … så historien fortsatte. Jeg havde længe haft lyst til at komme i gang med at “snitt’ a little bit” med mit nye værktøj, og jeg skal da godt nok love for, at jeg fik stillet min lyst med dette projekt, der var tæt på at give mig vabler. Af et første forsøg at være er jeg rigtig godt tilfreds med det.
Men juletræsfoden var jo bestemt ikke færdig endnu, for så skulle den blandt andet have bejdse. Det tog mig en hel aften, for træet var ikke begejstret for at tage imod kuløren. Til sidst tilføjede jeg de mørkere detaljer med tusch, hvilket normalt er det, jeg bruger til at farve træ med. Men på grund af fordybningerne i træet var jeg godt klar over, at det ikke duede til dette projekt. Det var dog vanvittigt svært at få de rette farver frem på billeder, hvorpå den fremtræder temmelig rødlig. Den er faktisk rimelig mørk. Men jeg må nok sige, jeg er yderst tilfreds med den færdige juletræsfod, for både udskæringer, farvetoning samt skruer er blevet præcist, som jeg forestillede mig.
Jeg skar et stykke af et messingrør og borede fire huller i, hvorefter jeg bukkede en tynd messingstang så småt som overhovedet muligt for at lave skruerne.
… og med juletræet færdigt kommer min fine juletræsfod nu rigtigt til sin ret.
Mere info følger…
Juletræskugler og -pynt
Jeg er så småt gået igang med at lave pynt til mit nye store juletræ. Som barn kunne jeg vældig godt lide de kugler, der ligesom havde “pels” i toppen, så det må jeg naturligvis også have i miniature. Her er det dog vat, jeg har brugt. Nogle andre fik wireklemmer i toppen. Jeg har decideret siddet og fisket efter perler med fejl, hvor glaseringen er gået ned i en spids ved det ene af hullerne. Derved får jeg en flot, spændende og anderledes kugle. Andre har kun en smule “dryp”, hvor jeg så har været i stand til at klemme det sammen, så perlen blev lukket i bunden, for jeg kan ikke acceptere tydelige perler på mit juletræ. Det skal jo gerne ligne julekugler.
Dette er kun den spæde start, da jeg skal have lavet maaange flere samt have dekoreret flere af dem. Og så skal jeg jo have lavet flagranke, flettede hjerter og så videre, og så videre… Det bliver bestemt ikke færdig på denne side af jul men jeg har jo stadig mit gamle lille fine juletræ, så dukkehuset ikke kommer til at være foruden.
Juletræspynt kreeret af smykkedele og dyppet i neglelak
“Glasfugle” til juletræet
Uh, dette projekt har jeg bare villet prøve at lave i lang tid! Og jeg er SÅ utrolig tilfreds med slutresultatet. Jeg har længe gået og summet over teknikker og hvor mange detaljer, jeg kunne nøjes med, men idet jeg er, som jeg er, var intet mindre end alle en mulighed. Så både fjederen og klemmen under fuglene er kommet med og der er fjerdetaljer på fuglenes krop. Jeg prøvede at lave klemmen i metal, men efter det tredie forsøg måtte jeg indse, at det nok var for meget bøvl, hvorefter jeg lavede den i Fimo. Ståltrådsdelen er til at vikle omkring grangrenen. Men hele projektet krævede faktisk hele fem bagninger i ovnen!
Jeg er bestemt ikke færdig med at lave fugle endnu, da jeg stadig eksperimenterer med farvelægningen af dem, men i sidste ende skal jeg gerne ende med seks forskellige til juletræet. De er lavet på øjemål (som sædvanlig ), men den første kunne ikke være mere perfekt i størrelse, da jeg holdt den op imod træet. Uh, hvor jeg elsker dem!
Julehjerter
Jeg har endnu engang arbejdet med Karen-Marie Klip, hvor jeg havde disse flot ornamenterede hjerter. I min verden bliver sådan et fint hjerte i den helt perfekte størrelse ikke brugt til at dekorere kort med, men bliver brugt til dukkehuset. Jeg havde lyst til at være kreativ, men havde ikke det store krudt at gøre med, så da jeg på et tidspunkt faldt over arket, tænkte jeg straks på mit fine juletræ, der jo mangler pynt, og dette projekt var da til at overskue. Teknikkerne skulle lige gennemtænkes, da jeg ville forstærke det tynde karton, så det ikke så nemt knækker i fremtiden. Forbindelsesleddet, jeg lavede med de små tapper, man normalt skærer bort, var også enormt små og tynde og skulle forstærkes. Min løsning på det var at lægge dem dobbelt, hvilket var det, jeg startede med. Derefter smurte jeg hele den øverste halvdel samt hanken ind i lim på bagsiden. Det skulle gøres forsigtigt, så limen ikke trængte op gennem hullerne i mønsteret. I det hele taget benyttede jeg finger-lim-metoden til dette projekt for bedre at kunne styre mængde og placering. Så jeg smurte et tyndt lag lim på min pegefinger og trykkede forsigtigt hjerterne ned i. På grund af det tynde lag kunne jeg ikke tillade mig at bruge for lang tid på det, da limen så begyndte at stivne og blive umedgørlig. Efter det var helt tørt, anbragte jeg en limstribe på min finger og overførte den varsomt til siderne på den nederste halvdel af det ene hjerte, hvorefter jeg brugte min pincet til at styre delene sammen, hvor jeg klemte ganske let og fjernede overflødigt lim, hvorefter jeg klemte hårdere og hårdere og gentog fjernelsen af lim til kanterne var pæne. Efter tørring brugte jeg en kniv til at lirke de to halvdele fra hinanden – med den indre limside ville de gerne klistre sammen. Med min mindste pincet formede jeg derefter lommen i hjertet. Jeg synes, de er smukke. Nu overvejer jeg så, om der skal indhold i på træet – måske et honninghjerte?
Klokker
Der skal selvfølgelig også lidt klokker på juletræet. Jeg havde nogle liggende, hvor jeg dog altid har været irriteret over den grimme knebel i klokken. Den har jeg nu udskiftet med en smykkestang med kugle i enden med en wireklemme klemt sammen om stangen inde i toppen af klokken for at holde den på plads. Og så har jeg prøvet at lave min absolut mindste sløjfe til dato – på to takker af min gamle gaffel! Og jeg er ikke sikker på andet, end at jeg måske har fået vendt bagsiden fremad! Det bette skidt…!
Hjerte-ornamenter til juletræet
Metalhjerterne fik en smykkestang med flad ende monteret, hvor jeg lavede en løkke og klippede det overflødige af. Så kom jeg en dråbe superlim ned i hullet i toppen, så løkken ikke kørte rundt. Jeg havde lavet et “stativ” til tørring med to lange nåle sat fast i monteringsgummi og en flaske ovenpå for at holde dem på plads. Der var en masse mellemstadier med tørretid, så stativet blev brugt konstant gennem hele projektet. Jeg har en pænt stor skotøjsæske fyldt med neglelak samlet over mange år, så for det meste kan jeg altid finde en farve, jeg kan bruge. To hjerter blev malet røde med heldækkende neglelak, hvor jeg med hvid Posca-tusch malede striber på den ene, mens den anden fik rødt glimmer langs siden. De tre resterende blev også malet med neglelak; henholdsvis sart lyserød, lyseblå samt turkis. Ingen af dem var heldækkende, og jeg gav dem bevidst kun ét lag, så sølvglansen skinnede igennem, hvorved de mere kom til at ligne ægte juleornamenter. Siderne fik et strøg lim, hvorefter de blev dyppet i noget meget fint multifarvet glitter. Alt glitteret blev herefter forsigtigt trykket på plads. Da limen var helt tør, fik glitteret en gang klar neglelak, da jeg ellers vil ende med glitter overalt. Efter endnu en gang tørring afsluttede jeg med klar lak på selve hjertet, så neglelakken ikke så nemt vil blive skrammet. Ved den klare neglelak rensede jeg konstant børsten, før jeg atter stak den i flasken, da fremtidig brug ellers vil inkludere glitter. Og ved den røde farve absorberede børsten fra den klare neglelak også lidt farve, hvilket også ville være endt i flasken, hvis jeg ikke rensede børsten.
Til sidst viklede jeg en tyndt vattot omkring basis af ophænget.
Juletræet med sin pynt…
Vort juletræ med ny “Georg Jensen”-stjerne
Jeg anskaffede mig en laserudskåret messingstjerne, som jeg så potentiale i, da jeg ændrede den fra flad til flot 3D. Den blev så flot, at jeg tænkte, at andre også ville værdsætte den, så derfor købte jeg nogle flere og satte 7 til salg. De blev solgt på mindre end én time!!! Men derefter begyndte det at vælte ind med jammer fra andre folk, der også frygtelig gerne ville have købt en stjerne, og jeg fik dårlig samvittighed over at gøre folk kede af det – og så i julemåneden! Jeg kunne ikke få flere, hvor jeg havde købt den, så jeg måtte i gang med en større research for at få fat i flere, for jeg havde folk, der stod i kø! Jeg fandt endelig et sted, hvor de havde den, men som en del af en assorteret bunke på 12 forskellige messing-ting – det ville være rent tilfælde, hvis det var stjernen, jeg fik hjem, hvis jeg bestilte varenummeret. Efter en del frem og tilbage kom vi frem til, at forhandleren ville kunne skaffe stjernen alene hjem til mig, hvis jeg købte 120 styk af dem. Så det gjorde jeg så! Så må vi se, om jeg kommer af med dem – ellers kan jeg da få lavet nogle flotte uroer til mig selv af dem…!
Om juletræet:
Jeg havde anskaffet et godt kvalitetsjuletræ, men det så noget “vildt” ud. Så jeg rettede grenene til, hvorefter jeg studsede og klippede det til. Det drysser ad pommern til, så inden man begynder, er det en god idé at give juletræet en ordentlig dosis hårlak for at holde lidt på alt det grønne, så det ikke drysser så meget. Nogle af grenene ender noget bare i enden, så det er en god idé at gemme de afklippede ender og eventuelt at lime dem på dér, hvor der ikke er mere gran tilbage. Træet var limet fast i en træstub, der var mega-stor, og slet ikke har noget at gøre i en stue. Den var til gengæld meget massiv, så det krævede hårdt arbejde at flække den for at få juletræet fri. Til gengæld kan man bruge det flotte træ fra stubben sidenhen til pejsebrænde i dukkehuset, hvis man kløver det i mange små stykker. Jeg har så snydt lidt, for jeg havde købt juletræsfoden på messe for en klatskilling, så slap jeg for selv at lave den, men det er ellers nemt nok med en ispind eller to til hjælp. Selve træets stamme var tyk metaltråd, som jeg ikke umiddelbart kunne klippe over… men jeg kunne da bukke den sammen på midten! Herved fik jeg også en stamme, der ikke så så “fesen” ud, som når det bare var metaltråden i enkeltudgave. Desuden stod juletræet også meget bedre i foden med en tykkere stamme.
Pynten var jo så en helt anden sag!
Af købe-sager er der sølv- og guldranker og så selvfølgelig lysranken!
Gør-det-selv-sager er der til gengæld masser af:
Juletræskugler lavet af diverse perler og malet med neglelak, påmonteret en sølv- eller guldfarvet grønlandsperle i toppen, efter at have sat et stykke ståltråd i, der kan bukkes rundt om grenen.
Sukkerstokkene var et indfald, jeg fik – jeg havde oprindelig tænkt mig at lave dem i fimo, men alt vores fimo er i Ribe hos min mor, mens jeg er i Esbjerg, så jeg måtte være opfindsom, for det færdige juletræ er nr. 24 i Mors julekalender, så hun skulle jo ikke vide noget om det. Jeg sad så og rodede i mine sager, hvor jeg faldt over noget rød- og hvidfarvet snor, der var snoet på helt perfekt vis og havde rette tykkelse! Men at få det gjort til sukkerstokke krævede lige lidt opfindsomhed… Jeg tog superlim som gelé og trykkede en kort stribe ud på en plastiklomme, der passede i den tilklippede længde af snoren, så trillede jeg ellers snoren i det. Når jeg mærkede, den begyndte at blive stiv, tog jeg den op og bukkede enden, så den kom til at ligne en stok, og holdt den med en glat tang, til den var tør (hvilket sker meget hurtigt). Det er en barsk sag for pegefingeren, som man ruller med, men limen kan jo trods alt renses af igen. Og sukkerstokkene blev meget flotte.
Mor har engang købt nogle juleklippeark med flag og hjerter, og det er jo altsammen meget godt, men det ender jo på en eller anden måde altid med, at det bliver mig, der laver det – tsk, tsk! Nå, men jeg satte en mega-produktion af flagranke til juletræet igang, hvor jeg lavede større mellemrum mellem flagene, end man egentlig skulle, da jeg gik efter, hvordan jeg mente, det ville se ud i miniature, selv om vi havde fået at vide, at det var præcist udregnet til at passe. Men hvor det dog pynter at få sådan en flagranke på træet! Da jeg nu alligevel var i gang med at klippe-klistre, besluttede jeg mig for også lige at lave nogle af de “flettede” julehjerter, der var på arket – og de pyntede da også gevaldigt på træet.
Så er der jo mine guldkræmmerhuse, som jeg faktisk er ret stolt af. De er min egen opfindelse, med bølget kant med hulmønster, og de ser faktisk ret seje ud!
Stjernen i toppen var også min egen opfindelse – lidt guldranke lavet som stjerne og rundet af med en messing-krimskrams i midten. Jeg tog yderligere noget messingtråd og snoede til en ring til trætoppen, og så lidt lim, så hænger det hele sammen! Men i årenes løb var noget af guldet drysset af en af tinderne, så derfor er der nu kommet ny stjerne på juletræet…
Og vupti, så har man et flot juletræ…!
Miniature-juletræ i kuppel
Dette lille juletræ – ih, du godeste! Jeg har lavet den mindste topstjerne til juletræ, jeg nogensinde har lavet!!! Nøj, hvor det var småt at arbejde med! På spidsen af en nål drejede jeg en lille fjeder med løkke i toppen af noget tyndt messingtråd. Med løkken i midten limede jeg så to små stjerner fra neglepynt fast på hver side. Det var så småt, at det var vildt svært at holde fast i, så jeg tabte det bare SÅ mange gange undervejs. Og så var det næsten umuligt at finde fjederen igen, da den var så lille. Pyyyh! Men jeg er rigtig glad for den færdige stjerne. 😀
Juletræet har jeg lavet med en kegle i fimo, som jeg har beklædt med neglepynt. Jeg arbejdede mig frem etapevis, så jeg kun kom lim på i en udstrækning, så jeg stadig kunne styre det. Jeg startede med ranken, og når den var helt tør, begyndte jeg på selve træet, lidt ad gangen.
Det står inde i en kuppel, så det ikke tager skade, da jeg ville være ked af, hvis dette yndige lille juletræ skulle gå i stykker – eller stjernen blive væk!!! 😄
Lille juletræ
Dette søde lille juletræ fra Mors julekalender 2016 har en dejlig størrelse, der gør, at det kan stå flot på et af dukkehusets borde i julemåneden uden at virke for voldsom. Jeg havde et billigt “grantræ” liggende, jeg engang købte i en hobbybutik. Foden var ikke andet end snoet metaltråd, så jeg fandt en træ-halvkugle og borede hul i, hvorefter jeg monterede træet i den. Pynten består af perler, en halskæde, smykke-krimskrams, neglepynt og en nedgraderet udgave af min “Georg Jensen”-stjerne.