1. sal:  Køkken og bryggers

På førstesalen har vi vort køkken og bryggers. Køkkenet har et bord med indbygget vask og bryggerset har et hjørnebord med vandpumpe og metalbalje.

Køkkenet

Jeg mangler stadig at lave hjørnebordet helt færdigt, men jeg har da kunnet sætte ting op på væggene, hvilket har pyntet gevaldigt. Jeg skal godt nok have udskiftet det hvide træfolie med rigtigt træ (kafferørepinde), men det blå skal der ikke røres ved. Jeg satte porcelæn og glas op på en hvid hylde, satte saltkar op ved komfuret samt hjerteophænget med skeer og diverse. Vaffelhjernet og kaffekværnen kom også op at hænge. Så lagde jeg “kakler” på to små borde, der blev anbragt på hver sin side af komfuret.

Så arbejdes der med grønsager under sylteprojektet – og opskrifterne tjekkes i Frk. Jensens Kogebog.

View fra køkkenet…

Mors julekalender var fyldt med en masse gode sager, også ting der ikke var hjemmelavede. 😜 Efter alting var “flyttet ind” i dukkehuset, kom der “samling” på området omkring komfuret. Jeg elsker det! 😀

Køkken-hjørnebordet

Køkken-hjørnebordet havde, efter for anden gang at være forsvundet for mig i årevis, stået stille i tre år, fordi jeg havde fået forlagt en af delene og ikke kunne komme videre med projektet. Da jeg endelig fandt den manglende del, havde jeg i mellemtiden fået en god idé. 😀 Jeg havde som sædvanlig lavet en masse research og har derefter fået konstrueret mine egne fliser til bordet. Projektet er dog ikke helt afsluttet, da jeg ikke kan finde mine håndtag og jeg samtidig ikke kan beslutte mig for udseendet af lågerne, så der kommer en opdatering på et tidspunkt. 😉 Men nu har jeg endelig fået sammenføjet bordet og skabet og camoufleret de tilsavede overflader med en bordplade, jeg har lavet en falsk skarring på for at få det til at se naturligt ud.

De sammenflettede bogstaver E og J står for Elna (min mor) og Jennie. Bordet skulle have været færdigt for år tilbage, og det er derfor til min store fortrydelse, at Mor ikke opnåede at se det færdigt, men på denne måde bliver hun stadig en del af det. 🙂 Med vore initialer er vort dukkehus’ indre “signeret”.

Jeg mangler stadig at få lavet vindue og nogle smådetaljer samt at få sat træpaneler op i stedet for folie – men nu er køkkenet snart helt færdigt! 😀

Køkkenet anno 2016 – gulvet er færdigt, hjørnebordet under konstruktion og fliser ved komfur opsat.

Efter at kunstmaleren længe havde været nødt til at undvære sit loftsrum på grund af renovation, genindrettede jeg det på Mors opfordring (uden dog at være færdig). Idet han jo så var rykket ind igen, måtte han arbejde for føden, så han blev sat til at male køkkenet – under kokkepigens strenge kontrol. Hele opstillingen kom sig af, at jeg var i gang med at gennemgå en masse af vore småting og faldt over et tapetseringssæt og avis med spildt maling, som vi havde købt for flere år siden. Penslen var blevet trykket, så hårene var blevet vredet i forkert retning, men lige pludselig blev jeg inspireret til at udnytte netop dette, da det lignede en pensel under anvendelse. Og uden at have tænkt videre over det, blev jeg opmærksom på, at den spildte maling næsten var magen til den farve, jeg har givet køkkenet. Så maleren måtte i arbejde! 😉

Køkkenelevator etageviser

Det har taget mig et godt stykke tid, men nu har jeg endelig fået sat etageviseren på min køkkenelevator. Jeg skulle først have lavet noget stuk, den skulle monteres på, og denne stuk skulle først males, vokses og monteres. Så mange småprojekter i hvert enkelt projekt… Jeg ved godt, at etageviseren sidder lidt skævt, men det er den eneste elevator i huset, der ikke kan tages ud, da korkgulvet er lagt omkring den, så det var lidt af et gæt, hvor den skulle sidde, og med superlim har man ikke længe til at ombestemme sig. Men nu kan jeg så også vise den fine blå relief, som Mor og jeg købte på den første dukkehus-messe, vi var på, for mange, mange år siden. Køkkenelevatoren er den eneste, der ikke har det fine glasvindue med indgraverede blomster – det skal jo ikke være for fint i den afdeling. 😆

Hvis man kigger nærmere efter, vil man kunne se det lille søm i loftet, som holder elevatoren stramt på plads op imod væggen. Den slags små søm har jeg siddende hist og pist for at styre elevatorer eller mure, og de er nemme at fjerne med en tang, hvis jeg skal have noget ud.

Små køkkenborde med kakler

Jeg var i gang med at sætte ting op i dukkehuset, hvor jeg anbragte disse to borde på hver sin side af komfuret i køkkenet. De så lidt kedelige ud, så jeg “ældede” dem lidt ved at ridse lidt af malingen af og lagde lys granitfolie på bordpladen. Det var rigtig flot, men dagen efter fandt jeg nogle hollandske kakler (papir), købt på messe for mange år siden, så Mor og jeg blev enige om, at det da var dét, der skulle til.

Klokketavle

Klokketavlen på elevatoren har stået på venteliste i mange år, men serien Downton Abbey gjorde, at projektet pressede sig på…

Det blev tid til, at jeg skulle lave “påskeæg” (2017) til min mor. Det blev til en klokketavle til køkkenet, så tjenestepigerne kan se, hvilket rum de bliver tilkaldt til.

Den færdige klokketavle kom til at hænge på siden af elevatoren i køkkenet, så det var ikke meget plads, jeg havde at gøre med.

Jeg troede, det ville blive et rimelig nemt projekt, men det trak tænder ud. Til gengæld er jeg umådelig godt tilfreds med slutresultatet, også fordi jeg faktisk har givet den mange flere detaljer, end jeg oprindelig havde planlagt. Selv snorene, der trækker i klokkerne, har jeg fået med, og selvfølgelig så også stangen, der går fra snor til klokkefjeder. De var faktisk ikke med i mine oprindelige planer for at gøre det nemmere for mig selv, men da jeg først var godt i gang, fandt jeg ud af, at det ikke ville besværliggøre processen synderligt, men ville tilføje enorm meget, hvad det “ægte” udseende angik.

Jeg havde også bare tænkt mig, at selve tavlen skulle være et stykke sort pap, men jeg havde nogle papirtynde teaktræslister liggende, så jeg prøvede at klippe i dem med en mønstersaks, og det fik jeg et ret nydeligt resultat ud af, selvom det var mig fuldstændig umuligt at få en perfekt udskåret liste – tro mig, jeg prøvede! Lidt lak, så så rammen fornem ud.

Det “påskeæg” blev Mor ret så begejstret for. Og det ser godt nok også godt ud i køkkenet – jeg syntes i forvejen, køkkenet var ved at blive ret flot, men efter klokketavlen kom op, skal jeg godt nok love for, niveauet i køkkenet blev højnet!

Lamper

Jeg er blevet (næsten) færdig med at sætte lys op i køkkenet. De to forreste lamper har jeg lavet omkring 2001 af en isterning-golfbold, min kat havde at lege med. Da jeg kom til at træde på den, gik den i to dele, og pludselig så jeg nye muligheder i den! For at ledningen ikke bare skulle forsvinde i et hul op i loftet, fandt jeg en messingroset, som jeg malede hvid, hvorved jeg endte med en fin lille stuk.

Lampen, der hænger til venstre, kommer til at hænge over vasken, men bordet er ikke helt færdigt endnu, og jeg vil ikke fastmontere den på loftet, før jeg er sikker på, at den kommer til at hænge lige over vasken. Det er en købelampe, hvor jeg har udboret små huller i mønsteret.

Gulvet

Køkkengulvet er også endelig blevet færdig. Jeg skar fliserne i lidt mere end dobbelt størrelse end bryggersets og lagde dem forskudt for hinanden. Det var skam vældig fint, men når man stod og kiggede på den etage, så gulvene fuldstændig ens ud, og det var jo ikke lige den effekt, jeg gik efter… Derfor endte jeg med at smøre hele køkkengulvet ind i lysegråt voks og pudse efter i nogle omgange, til jeg fik den effekt, jeg gik efter. Og både Mor og jeg er glade for det endelige udseende.

Flisevæg ved komfuret

Buet flisevæg ved komfuret – kanten er lavet af koboltblå mosaiksten

Det har hele tiden været planen, at jeg ville lave en flisevæg bag komfuret af dette flotte tapet af hollandske fliser. På min køkkenhylde-“kikkasse” har jeg skåret kanten til, hvilket jeg også havde planer om her. Men for flere år siden købte jeg et lot med mange forskellige ting, blandt andet nogle fine mosaiksten i hvid, sort og koboltblå. Jeg var vild med dem, men kunne ikke komme på, hvad jeg kunne bruge dem til. Jeg har for nylig lavet flisevæg ved malerens toilet, hvor jeg brugte de sorte og hvide (hver og én!), og inspireret af en anden dukkehus-entusiasts køkken lavede jeg en bue i stedet for “hakker” ved fliserne. Tapetet lagde jeg klar film ovenpå, da det forhøjer effekten af fliser. Den hvide liste, der går igennem, går igennem hele køkkenet, så der er en smal hylde til at stille ting på overalt.

Køkkenet anno 2009 med MDF-bagplade

Køkkenet anno 2006 – stadig med original tynd bagplade