PROJEKT:  SLIK

Chokoladefrøer i æske

Her har jeg fået lavet en lille chokoladefrø i fimo, hvorefter jeg lavede en støbeform af den, da Mor naturligvis skulle have en æske med flere chokoladefrøer.
Jeg havde ellers allerede lavet en meget sød lille chokoladefrø, men desværre så blev den klemt i min lille Efcolor Stove, da jeg skulle til at bage den (låget er meget lavt). Derfor måtte jeg til at igang igen. Selvom jeg syntes, den anden var meget lille, lykkedes det mig faktisk at få gjort den nye 2mm mindre! Denne ene har taget lang tid at lave og var temmelig kompliceret, og sandsynligheden for, at jeg vil være i stand til at lave flere helt identiske, er lig nul. Derfor laver jeg en form, så jeg kan få lavet det antal identiske chokoladefrøer, jeg skal bruge. 🙂 Æsken til chokoladefrøerne var mere besværlig at lave end selve frøerne! 😒
Jeg prøvede som sædvanlig at lave research, men chokoladeæsker anno 1900 står åbenbart ikke i høj kurs på nettet, så jeg måtte opfinde min egen. 😉 Men jeg ville jo ikke gemme de fine frøer væk med et massivt låg, altså måtte der klar folie i.
Jeg vidste, at Galle & Jessen opfandt chokoladefrøen i massiv mørk chokolade i 1902, så jeg prøvede at finde deres ældst udseende logo. Herefter satte jeg gul baggrund på, da de ofte har brugt den farve igennem tiderne. Jeg er vild med resultatet. 😀

Jeg har lagt en masse billeder ind for dem, der eventuelt måtte være interesserede i konstruktionen af kassen, som jeg lavede i tyndt pap, da papir ikke var tykt nok. Da jeg godt var klar over, at tykkelsen ville give problemer både ved foldning og samling, forridsede jeg bukkekanterne og foldede dem først den forkerte vej, inden jeg forsigtigt bukkede dem på plads. Flapperne, der skulle limes, grattede jeg ned til halv tykkelse, både for at de bedre ville kunne limes, men også for udseendets skyld.
Jeg lader billederne tale for sig selv. 😉

Juleslikskål

Jeg har lavet en skål med lækker juleslik til dukkehuset. 😊 Den hvide porcelænsskål har jeg tegnet kanter på med rød permanent-tush og derefter tegnet hjerter og prikker. Tilsidst lakerede jeg skålen, da farven ellers vil skalle af igen.
Pebermyntepastiller, marcipansnitter, pebermyntebolcher og slikstokke – så bliver det da snart ikke mere julet. 😄🎄🎅

Min nye dukkehus-veninde Winnie fik en hyggelig lille julegave med hjem, da hun besøgte mig i julemåneden 2019. 😊

Marcipansnitter med nougat

En juletradition fra gamle dage i Ribe: marcipansnitter med nougat, Mors yndlings

Marcipansnitter med nougat – de ser enkle nok ud, men er du gal, det småfnidder tog lang tid! Og det tog mig en evighed at få blandet den rette farve til marcipanen (det var godt, jeg havde andre planer, hvor jeg skulle bruge “marcipan”, for jeg blev ved med at tilføje farver, til jeg endte med en pænt stor klump fimo ). Men da jeg først satte farverne op mod hinanden og blev lækkersulten, var jeg klar over, jeg havde ramt rigtigt. 😄 Desværre slog mit perfektionist-gen til, så selvfølgelig var jeg nødt til at få lavet struktur i også… “suk!” Men det er nu rart, når projekterne hænger lidt sammen, for den nougat-farvede fimo var allerede blandet fra valnødde-/nougat-lagkage-projektet.
Det er et fast ritual, at Mor skal have sine marcipansnitter til jul, så naturligvis skulle hun også have dem i størrelse 1:12.

Jeg havde forskåret alt inden bagning. Da jeg gik i gang med at skære dem fri, gik det pludselig op for mig, at det egentlig ville være en dum idé ikke at udnytte selve “fabrikations”-delen i dukkehuset. Så jeg lavede en klump “marcipan” og en blok nougat, så man kan se, hvad det er lavet af. Små bitte stykker, jeg havde skåret af, når jeg kom til at skære marcipansnitterne lidt skæve, blev lagt i en lille stak med fraskåret, mens de pæne er ved at blive til en lille bunke. Jeg skrabede noget farvepulver af en hvid farvekridt, som jeg har brugt som flormelis.
Skærebrættet er lavet af noget træ fra en gammel cigarkasse. Jeg ville gerne fremhæve træets flotte farve, så jeg gned det ind i noget læbepomade (det var lige ved hånden 😉 ). Desuden lavede jeg en del ridser i brættet, så det ser brugt ud.
Kniven har jeg også lavet selv. Igen noget træ fra en cigarkasse, som jeg sleb i facon (hvor mine fingre var gevaldigt i vejen!) og skar en lille rids ned i, hvor en del af knivsbladet blev stukket ind i med lidt lim. Knivsbladet selv er klippet ud af en øldåse, hvorefter jeg har slebet skær på kanten af bladet. Så blev den afrundet af et par påtegnede nitter på begge sider, efter jeg havde lakeret skaftet et par gange.
Jeg synes, det ser meget naturtro ud, og jeg er ovenud tilfreds med slutresultatet. 😀

Pebermyntepastiller

Da jeg var barn, lavede Mor og jeg altid pebermyntepastiller sammen til jul, og jeg elskede dem. 😋 På et tidspunkt gad hun dog ikke at lave dem mere, hvilket jeg nu ikke kunne fortænke hende i, idet hun ikke selv brød sig om dem. 😄 Da jeg så var den eneste i familien, der kunne lide dem, blev det aldrig til mere. Jeg har længtes efter dem i årevis, skønt jeg muligvis ikke engang ville bryde mig om dem mere, da jeg ikke mere har så sød en tand som tidligere, og samtidig reagerer mit kadaver negativt på for meget sukker. Men så kunne jeg i hvert fald lave en omgang pebermyntepastiller, der glæder sjælen – til dukkehuset! 😍😜

Under arbejdet med at lave dem kom jeg til at tænke på, at det kunne være sjovt at have produktionsprocessen med. Idet dukkehuset jo ligger omkring starten af 1900-tallet, måtte jeg lige overveje, hvad de dengang ville have brugt, så jeg endte med at lave vokspapir, som jeg også lavede glasursprøjteposerne af. Jeg havde brug for noget stærkt papir, som jeg kunne vride, når det blev fugtigt, så jeg valgte papiret fra en rudekuvert, hvor jeg brugte den lysegrå bagside. Chokoladeglasuren lavede jeg af fimo, hvor jeg blandede flydende fimo i, til jeg fik en meget medgørlig klump, der dog ikke måtte blive så blød, at “glasuren” ville smelte, når den blev bagt. Jeg bagte poserne i flere omgange af 2-3 minutter, så papiret ikke blev brændt. Så smurte jeg klar voks på poserne og lod det sidde lidt, inden jeg tørrede det af. Til underlaget til pebermyntepastillerne klippede jeg og voksede et stykke papir, der passede til det skærebræt, jeg har til alskens køkkenarbejde i dukkehuset.
Jeg klippede og sleb en ske af noget metal til kruset med glasur, som jeg snaskede godt til. Så lavede jeg en rulle halvt tilskåret pebermyntemasse og en klump, man kan se, der er vredet et stykke af.
Jeg er begejstret for det endelige resultat og er vild med opstillingen i dukkehuset. 😍🥰😍

Der er gang i produktionen af juleslik i dukkehuset… 😉

Slikstokke og pebermyntebolcher

På den første dag i december er det jo en god idé at begynde på juleslikket, så jeg har lavet pebermyntebolcher og slikstokke. 😋 Selvom jeg gav mine fimostænger de få minutter, videoen oplyste om, virkede det ikke ordentligt, for da jeg begyndte at skære, smuldrede mit fine slik! 😟 Det var gudskelov ikke første gang, dette skete for mig, da det var endnu værre under mit rødbede-projekt. Dengang var det, fordi mine stænger havde fået for meget. Da blev jeg rådet til at tage stængerne i ovnen igen nogle få minutter for at gøre dem bløde. Så kan man skære, til stængerne begynder at køle af. Så jeg kørte et rotationsarbejde med to stænger, der afløste hinanden – mens jeg skar den ene, varmede den anden op i ovnen, og når stangen begyndte at “gøre modstand”, var det tid til ombytning. Men enten blev min Efcolor Stove ikke varm nok denne gang, eller også fik tingene ikke nok tid, og i så fald passer tiden vist i videoen ikke. Mit slik blev utrolig skrøbeligt, til jeg gav det et kvarter mere, så var det som det skulle være.

Jeg så en video fra sweetminidollhouse, hvor hun viste teknikker, så nu skulle de afprøves!
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2516307458651692&id=1894678044147973