MORS JULEKALENDERGAVER GENNEM TIDERNE

Julekalender 2016

Jeg har ikke så meget overskud i hverdagen, og det bliver altid ekstremt meget værre, når vi når til november og december, der altid har været årets mest stressende måneder for mig. Det har så også gjort, at Mors julekalender i flere år ikke er blevet pakket pænt ind, men bare er blevet camoufleret i småkasser med en hjertetøjklemme med nummer og et lille “banner” med “Glædelig Jul” skrevet på. Det har hun drillet mig en del med, selv om hun selvfølgelig godt ved, at indpakningen ville være på bekostning af selve julekalenderen, så det var, som det var. I år skulle det godt nok være løgn! Jeg havde næsten udelukkende bittesmå ting til hendes julekalender, så jeg købte en masse tændstikæsker, som jeg limede en flot strimmel glimmerjulepapir på og så monterede jeg hjerteklemmerne med numre på i et grønt silkebånd, som jeg limede fast på æskerne. Hovedbestanddelen af kalenderen var parfume- og lotionsflasker til Marie Antoinettebordet, som jo også var i julekalenderen. Desuden havde jeg fået fat i en masse små metalfigurer, som passede fint til dukkehuset, så de gjorde den lidt mere afvekslende. Alle de lukkede æsker indeholder en seddel med instrukser om at dykke ned i den medfølgende pose, hvor de pakker, der ikke kunne klemmes ned i en tændstikæske, gemmer sig. Og så kan de fint indpakkede æsker genbruges!!!

Marie Antoinette-bord og skammel

Mors julekalender 2016 står i Marie Antoinette-bordets tegn. Vi har aldrig kunnet få ordentlig styr på placeringen af de forskellige møbler i soveværelset, selv om visse ting gav sig selv. Men en dag Mor og jeg stod og diskuterede lidt om, hvad vi kunne gøre, kom Mor med en genial idé, jeg aldrig selv ville have tænkt på. At sætte kommoden, der er så sød, men absolut et smertensbarn, hen for enden af sengen. Jeg protesterede først, for den mørkhårede dame har altid siddet dér, og desuden ville kommoden skjule alle fine detaljer ved sengen. Men jo mere jeg kiggede på det, jo mere kom mine hjernevindinger i sving… Til sidst kom jeg frem til, at hvis man fjernede de fine ben fra kommoden (“suk!” ), kunne man udmærket se sengen. Jeg har altid haft planer om at lave en fin himmel til den hvide metalbarneseng, der står op mod højre væg, men pludselig fik jeg en helt anden idé: hvis man satte den helt hen til fronten af rummet, kunne man stadig se det hele, og lige pludselig fik vi den højre væg fri til det altid ønskede Marie Antoinette-bord, der aldrig har været plads til (hvilket er grunden til, at Mor fik en kikkasse med et til sin 80 års fødselsdag). Wauw!!! Jubel!

Så gik jeg ellers i gang med den helt store produktion af parfume- og lotionsflasker samt små cremebøtter til bordet. Men jeg kunne slet ikke stoppe igen, da jeg først kom i gang, så jeg endte med at have rigeligt til Mors julekalender. Sådan!

Udover alle disse parfumer, lavede jeg også nogle små statuetter på fod af denne lille søde fuglerede, hvor mor-fuglen fodrer sin unge. Jeg har taget en træknap og møjsommeligt slebet en rille, der passer til grenen, reden sidder på. Jeg lavede en i glat sort, den anden gav jeg struktur og malede egetræsfarvet. En springende hjort fik ligeledes en tilvirket træknap, hvor jeg prøvede at lave lidt landskab på.

Små håndspejle lavet til julekalenderen 2016

Dette søde lille juletræ fra Mors julekalender 2016 har en dejlig størrelse, der gør, at det kan stå flot på et af dukkehusets borde i julemåneden uden at virke for voldsom. Jeg havde et billigt “grantræ” liggende, jeg engang købte i en hobbybutik. Foden var ikke andet end snoet metaltråd, så jeg fandt en træ-halvkugle og borede hul i, hvorefter jeg monterede træet i den. Pynten består af perler, en halskæde, smykke-krimskrams, neglepynt og en nedgraderet udgave af min “Georg Jensen”-stjerne.

Julekalender 2015

Jeg gik i gang med at lave nogle ting til Mors julekalender. Jeg må nok indrømme, at de fleste ting er købt, men jeg lod da alligevel inspirationen flyde over mig, og det er der så kommet nogle småting ud af.

Hovedattraktionen bliver nok den “store” juledekoration, jeg har lavet. Den er lavet til el, så der kommer skam lys i!

Jeg havde købt “stearinlys” til el på nettet og regnede med at få et lille bloklys, men i stedet ankom et mini-lys, jeg kun havde et fnys tilovers for. Men da jeg skulle til og i gang med denne dekoration, kom jeg i tanker om lyset, som jeg puttede ind i en stump hvid ledning og shinede op, så det så ægte ud. Så fik jeg da mit bloklys! Jeg havde året tidligere købt den fine julestjerne, som jeg havde tænkt mig skulle i en urtepotte i dukkehuset. Det viste sig dog, da jeg modtog blomsten, at toppen var flot, men stilken enormt tyk. Nu fik jeg så idéen at klippe hele stilken af og bruge blomsterhovedet i dekorationen. Derudover lavede jeg nogle små bær, der bare er lavet af små messingnåle, der er malet med grøn neglelak og toppen dyppet i rød neglelak. Fluesvampene er købt på nettet, ligeledes guldgrangrenene, der bare er klippet af en guirlande, og selve granen er tørret ulvefod. Den lille grankogle fandt jeg engang under et træ, hvor jeg samlede de mindste kogler sammen.

Skålen har jeg også selv lavet af noget messing-krimskrams. Foden er bare en perleskål, men derved havde jeg hullet til ledningen. Selve skålen har jeg på et tidspunkt været i gang med at bukke kanten ind på, da jeg ville have brugt den til en lampe, men da jeg blev klar over, at det aldrig ville blive vellykket, har den bare ligget til nu. Det fine hulmønster gav mig dog idéen at lave nogle rækker med farver i hullerne, så jeg lavede en række, hvor jeg fyldte grøn neglelak i hullerne indefra, og en række med rød. Man ser ikke meget til det, men det ser faktisk ret pænt ud.

Jeg lavede også en messingvase af noget messing-krimskrams. Bunden var en fin lille plade (som jeg faktisk også har brugt som bæltespænde på julemanden) og selve vasen var en nærmest oval messingperle, jeg forsigtigt vred op og formede. Så satte jeg et stearinlys i med el, så vi kan få lidt hygge i dukkehuset! Jeg lavede en blomsterdekoration omkring den, så den kan bruges hele året, men derefter “juleficerede” jeg den, så den ser fin ud til jul, men al pynten kan tages af igen. Blomsterne stammer fra en kunstig blomst, Mor var faldet over og som rent faktisk lignede noget, der var klar til skraldespanden. Men både Mor og jeg så straks potentialet i den, så den blev annekteret. Nu gik jeg så i gang med at lave blomsterne omkring lyset. Jeg startede med at male lyset rødt, da dekorationen eller blev for fesen i udseendet. Så satte jeg de grønne blade i, som jeg havde købt en pose af. Blomsterne og nogle få knopper blev omhyggeligt sat omkring, og det så det meget fint ud… men der manglede altså noget sammenhæng. Det fik jeg ved at komme rød neglelak i hullerne under bunden af vasens fod. Men foden blev ved med at løsne sig, når jeg moslede rundt med den, så jeg kom en pæn sjat lim på, som foden blev sat fast i. Derved kom der lim rundt imellem de to dele, men her hældte jeg så mikro-guldkugler henover, så jeg fik en fin kant og mere stabilitet. Kuglerne blev dog ved med at trille af, fordi jeg blev ved med at mosle, så de fik lige et lag lak, så de blev siddende. For en god orden skyld lagde jeg en ring af lim omkring stearinlyset og så kom der også lige en ring af mikro-guldkugler omkring det. Og så var den færdig. Meeen…

Nu var det jo en dekoration i en julekalender i juletiden, så jeg “juleficerede” den. Jeg prikkede huller i limen nede i dekorationen (der endnu ikke var totalt hærdet), så jeg kunne sætte en guldkugle med nål ned i. Fluesvampen sad på en “stilk”, så den kunne også stikkes ned i. “Bærrene” kunne bare proppes ind imellem, ligeledes de to guld-grangrene. Vupti, et styk juledekoration! Og det smarte er, at når julen er ovre, kan jeg bare fjerne julepynten igen.

Nu, jeg var så godt i gang med at lave juledekorationer, kom jeg i tanker om, at jeg havde nogle rav-træsko liggende, som min faster engang havde givet mig. Det var engang populært at have små sikkerhedsnåle med brocher, hvor alt muligt dinglede fra – i dette tilfælde rav-træskoene. De blev hurtigt konverteret til et par hyggelige juledekorationer.

Vi har i mange år haft en lille metaldåse liggende, og nu besluttede jeg mig så for at gøre noget ved den. Den blev “juleficeret” og jeg fik fat i nogle fine småkager dertil. Låget blev malet med neglelak og nogle bogstaver (dekorations-stickers) sat på, efter jeg have malet en grangrens-kant med grønt glimmer-gel. Kanten på dåsen blev lavet af en masse bittesmå julemotiver, jeg satte i en lang stribe, printede ud i rette størrelse, lakerede et par gange og satte på.

Jeg har lavet en opbevaringsskammel til børneværelset, hvor man kan skjule børnenes legetøj. Vi har ikke alt for meget plads i børneværelset, men vi har en masse fede ting, så så kan vi jo gemme nogle væk og så ind imellem lave lidt om på opstillingen. Selve “kassen” var nem nok, men konstruktionen af toppen var noget mere kompliceret. Efter jeg havde fået bygget sædet op, fandt jeg noget passende blåt stof og beklædte det med. Jeg tog et pænt stykke tøjpyntebånd og kom lim på kanterne samt på en frø. Da det var tørt klippede jeg det af og monterede frøen på puden og satte den tynde kant hele vejen rundt om sædet. For at være sikker på at få en pæn topkant limede jeg yderligere en tynd hvid snor rundt om. Pyntebåndet til tøj fandt vi oppe på loftet, engang vi ryddede op. Jeg brugte det til at lave en lampe til min grandniece Lærkes kikkasse, og har faktisk siden været så forelsket i den lampe, at jeg også ville have en til vort eget dukkehus. Basis for lampen er såmænd et lille medicinglas. Jeg rundede lampen af med noget fint blåt pyntebånd.

Glansbilledalbum med monteringsklare glansbilleder

Jeg fik jeg en genial idé for at glæde Mor i hendes julekalender 2015: et glansbilledalbum. Hun har altid elsket den slags, og i al min research på nettet er jeg faktisk aldrig stødt på dette til dukkehuset. Øverst er glansbilledalbummets forside, nedenunder de tre indre opslag. Omslaget har fået to lag lak. Derudover er motivet og banneret samt blomsterne blevet fremhævet med flere lag lak, så der er kommet struktur i.

Alle glansbillederne er tidstypiske for omkring år 1900 og jeg har fundet dem efter enormt meget research på nettet og derefter rigtig meget billedbehandling. Jeg havde først tænkt mig at sidde og skære billederne ud, men var godt klar over, at jeg aldrig ville blive færdig. I stedet fik jeg en genial idé og satte siderne op, som de ville se ud i et glansbilledalbum, hvorefter jeg lakerede hvert enkelt motiv omhyggeligt i to omgange, hvorved jeg både fik glansen, men også fik motivet til at hæve sig lidt op over papiret.

Julekalender 2013

Engle-uroer

Endnu en gang var Mors julekalender fyldt med guf til dukkehuset. Jeg var inde i en boghandel i Ribe, inden den lukkede, hvor jeg bare gik og snusede rundt for at se, om jeg kunne falde over noget, jeg kunne bruge kreativt. Jeg faldt over et ark med laserudskårne engle i forskellige størrelser, hvor jeg øjeblikkeligt kunne se, at den mindste størrelse passede genialt til dukkehuset. Der var også stjerner i forskellige størrelser, men der kunne jeg fint bruge det hele. I min barndom havde vi altid en stor stjerne med lys i hængende i køkkenvinduet, og den største stjerne her havde lige den rette størrelse. Der var kun farve på den ene side, så alle englene blev lavet med en på hver side af en tilpasset sølvtråd. Stjernerne var straks værre, for det var kun de små, der var dubletter af, så til de store måtte jeg i gang med neglelak og sølvstjerner. Sølvtråden, der er basis for uroerne, bøjer nemt, så jeg sværger, de så flotte ud, inden jeg klistrede dem op! De er nu rimelig nemme at rette til igen, og det er jo trods alt kun en gang om året, de kommer frem.

Granranker i papir

Granrankerne var også laserudskåret, men for at få lidt liv i dem, måtte jeg lægge dem dobbelt og vippe lidt med grenene. Da jeg jo ønskede, at de skulle bruges over mange år og jeg godt kunne mærke, hvor sarte de var, tog jeg et stykke plastikbeklædt blomstertråd og lagde imellem de to granranker. Herved kan jeg bukke dem lidt i kanterne, så jeg kan forme dem omkring kaminkanterne. Så blev de ellers pyntet med diverse smukke perler. De to af dem er lavet til de store kaminer, den “slanke” af dem er beregnet til at ligge henad spisebordet.

Sådan her blev de præsenteret i julekalenderen…

Julekalender 2012

Juletræstæppe

Julekalender 2007

Vores julemand, som jeg havde lavet til den 24. i Mors julekalender i 2007, står her ved siden af vort juletræ, som ligeledes stod for den 24. december-kalendergave for et par år siden.

Jeg må blankt indrømme, at jeg er meget stolt over vores julemand. Jeg har aldrig set nogen julemand til dukkehuset, som jeg ville have brudt mig om at anskaffe, så så måtte jeg jo til selv at kreere. Det kostede atter en gang en fuldstændig uskyldig T-shirt livet. De flotte pelskanter er såmænd med møje formede piberensere og støvlerne er malet på og pyntet med et par “spænder” (brede led fra en halskæde).

Bæltet er skam ægte tyndt sort læder, og spændet er bare et stykke krimskrams, som jeg havde liggende.

Men det skæg var da godt nok ved at tage livet af mig! Jeg måtte bygge det op i lag og klippe til, og det var et hulens til bøvl. For slet ikke at tale om, at jeg havde de fine hår overalt i alle længder på bordet, på julemanden – og på mig! Men han er da blevet søøøød…!

Julekalender 2005

Vort juletræ med ny “Georg Jensen”-stjerne

Jeg havde anskaffet et godt kvalitetsjuletræ, men det så noget “vildt” ud. Så jeg rettede grenene til, hvorefter jeg studsede og klippede det til. Det drysser ad pommern til, så inden man begynder, er det en god idé at give juletræet en ordentlig dosis hårlak for at holde lidt på alt det grønne, så det ikke drysser så meget. Nogle af grenene ender noget bare i enden, så det er en god idé at gemme de afklippede ender og eventuelt at lime dem på dér, hvor der ikke er mere gran tilbage. Træet var limet fast i en træstub, der var mega-stor, og slet ikke har noget at gøre i en stue. Den var til gengæld meget massiv, så det krævede hårdt arbejde at flække den for at få juletræet fri. Til gengæld kan man bruge det flotte træ fra stubben sidenhen til pejsebrænde i dukkehuset, hvis man kløver det i mange små stykker. Jeg har så snydt lidt, for jeg havde købt juletræsfoden på messe for en klatskilling, så slap jeg for selv at lave den, men det er ellers nemt nok med en ispind eller to til hjælp. Selve træets stamme var tyk metaltråd, som jeg ikke umiddelbart kunne klippe over… men jeg kunne da bukke den sammen på midten! Herved fik jeg også en stamme, der ikke så så “fesen” ud, som når det bare var metaltråden i enkeltudgave. Desuden stod juletræet også meget bedre i foden med en tykkere stamme.

Pynten var jo så en helt anden sag! Af købe-sager er der sølv- og guldranker og så selvfølgelig lysranken!

Gør-det-selv-sager er der til gengæld masser af:

Juletræskugler lavet af diverse perler og malet med neglelak, påmonteret en sølv- eller guldfarvet grønlandsperle i toppen, efter at have sat et stykke ståltråd i, der kan bukkes rundt om grenen.

Sukkerstokkene var et indfald, jeg fik – jeg havde oprindelig tænkt mig at lave dem i fimo, men alt vores fimo er i Ribe hos min mor, mens jeg er i Esbjerg, så jeg måtte være opfindsom, for det færdige juletræ er nr. 24 i Mors julekalender, så hun skulle jo ikke vide noget om det. Jeg sad så og rodede i mine sager, hvor jeg faldt over noget rød- og hvidfarvet snor, der var snoet på helt perfekt vis og havde rette tykkelse! Men at få det gjort til sukkerstokke krævede lige lidt opfindsomhed… Jeg tog superlim som gelé og trykkede en kort stribe ud på en plastiklomme, der passede i den tilklippede længde af snoren, så trillede jeg ellers snoren i det. Når jeg mærkede, den begyndte at blive stiv, tog jeg den op og bukkede enden, så den kom til at ligne en stok, og holdt den med en glat tang, til den var tør (hvilket sker meget hurtigt). Det er en barsk sag for pegefingeren, som man ruller med, men limen kan jo trods alt renses af igen. Og sukkerstokkene blev meget flotte.

Mor har engang købt nogle juleklippeark med flag og hjerter, og det er jo altsammen meget godt, men det ender jo på en eller anden måde altid med, at det bliver mig, der laver det – tsk, tsk! Nå, men jeg satte en mega-produktion af flagranke til juletræet igang, hvor jeg lavede større mellemrum mellem flagene, end man egentlig skulle, da jeg gik efter, hvordan jeg mente, det ville se ud i miniature, selv om vi havde fået at vide, at det var præcist udregnet til at passe. Men hvor det dog pynter at få sådan en flagranke på træet! Da jeg nu alligevel var i gang med at klippe-klistre, besluttede jeg mig for også lige at lave nogle af de “flettede” julehjerter, der var på arket – og de pyntede da også gevaldigt på træet.

Så er der jo mine guldkræmmerhuse, som jeg faktisk er ret stolt af. De er min egen opfindelse, med bølget kant med hulmønster, og de ser faktisk ret seje ud!

Stjernen i toppen var også min egen opfindelse – lidt guldranke lavet som stjerne og rundet af med en messing-krimskrams i midten. Jeg tog yderligere noget messingtråd og snoede til en ring til trætoppen, og så lidt lim, så hænger det hele sammen! Men i årenes løb var noget af guldet drysset af en af tinderne, så derfor er der nu kommet ny stjerne på juletræet…

Og vupti, så har man et flot juletræ…!

Julekalender 2004

Mors julekalender i 2004 var et overflødighedshorn af skønne ting til dukkehuset, jeg lavede. Vi var selvfølgelig nødt til at få en adventskrans, hvor jeg besluttede at lave den meget enkel. Derudover lavede jeg to forskellige juledekorationer på messingfad, hvor den ene er med rød og den anden med guldsløjfe. Bloklysene er lavet af hvid ledning, hvor jeg har gjort dem stabile med tandstikkere og lukket dem af med lim og hvid maling samt en lille sort væge. Jeg har med vilje ikke lavet overfladen plan, da det med sort væge jo netop skal se ud som om, lysene har været tændt.

Jeg har sjældent det store overskud, så da jeg faldt over denne oversigt over Mors julekalender for 2004, var jeg godt klar over, at “Kraften” havde været over mig op mod jul dette år. Meget af vor julepynt stammer fra det år, og ligeledes vore flotteste billedrammer. Det hele er pakket ned i øjeblikket og alle rammerne ligger klar til at få udskiftet de blegnede billeder, der desværre ligger på min hedengangne Mac-computer, såeh…