PROJEKT:  JUL

Dukkehuset julen 2019

Juledekoration med bloklys

Hovedattraktionen i Mors julekalender 2015 var nok den “store” juledekoration, jeg lavede. Den er lavet til el, så der kom skam rigtig lys i!

Jeg havde købt “stearinlys” til el på nettet og regnede med at få et lille bloklys, men i stedet ankom et mini-lys, jeg kun havde et fnys tilovers for. Men da jeg skulle til og i gang med denne dekoration, kom jeg i tanker om lyset, som jeg puttede ind i en stump hvid ledning og shinede op, så det så ægte ud. Så fik jeg da mit bloklys! Jeg havde året tidligere købt den fine julestjerne, som jeg havde tænkt mig skulle i en urtepotte i dukkehuset. Det viste sig dog, da jeg modtog blomsten, at toppen var flot, men stilken enormt tyk. Nu fik jeg så idéen at klippe hele stilken af og bruge blomsterhovedet i dekorationen. Derudover lavede jeg nogle små bær, der bare er lavet af små messingnåle, der er malet med grøn neglelak og toppen dyppet i rød neglelak. Fluesvampene er købt på nettet, ligeledes guldgrangrenene, der bare er klippet af en guirlande, og selve granen er tørret ulvefod. Den lille grankogle fandt jeg engang under et træ, hvor jeg samlede de mindste kogler sammen.

Skålen har jeg også selv lavet af noget messing-krimskrams. Foden er bare en perleskål, men derved havde jeg hullet til ledningen. Selve skålen har jeg på et tidspunkt været i gang med at bukke kanten ind på, da jeg ville have brugt den til en lampe, men da jeg blev klar over, at det aldrig ville blive vellykket, har den bare ligget til nu. Det fine hulmønster gav mig dog idéen at lave nogle rækker med farver i hullerne, så jeg lavede en række, hvor jeg fyldte grøn neglelak i hullerne indefra, og en række med rød. Man ser ikke meget til det, men det ser faktisk ret pænt ud.

Lyskrans

Jeg blev inspireret af en flot lyskrans, jeg så på en kreativ side, og besluttede mig for at prøve at lave min egen i 1:12.

Først bøjede jeg en messingstang til den ønskede facon. Lyset blev anbragt i en fin holder, og jeg snoede ledningen og farvede den med sølvfarvet Posca-tusch og monterede den, så den dækkede ringens samling. Begge ender fik en smule superlim for at holde dem på plads på ringen.

Jeg brugte noget gran og kristtjørn fra Karen-Marie Klip, der er lavet af laserskåret tyndt karton. Jeg lagde dem dobbelt med en metalstang imellem, så jeg kunne bukke dem i den facon, jeg ønskede. Så fik de lidt kulør med farveblyant og kristtjørnen fik lak på bladene og sidenhen blev de formet. Jeg fandt blomster, jeg tidligere havde købt på messe, hvor jeg pillede nogle af kuglerne af og arrangerede dem. Jeg ville først have nøjedes med bærrene på kristtjørnen, men da grangrenen var monteret, var der en meget glat midte, der var for markant, så den blev fyldt op med kugler i andre farver. Jeg er ovenud tilfreds med det færdige resultat, jeg er bare lidt irriteret over, at ledninger til stearinlys til dukkehuset altid er så pokkers korte.

Mere info følger…

Bladkrans med lys og juletema

Udgangspunktet er laserudskåret tyndt karton fra Karen-Marie Klip, som jeg har givet liv med klar neglelak, en brun Posca-tusch samt ved at give det facon.

Jeg bukkede en ring af en messingstang og anbragte den mellem to ens bladkranse, som jeg limede helt sammen. Så fik de en gang klar neglelak.

Jeg lavede det slanke bloklys med en stump fra en gammel telefonledning og monterede det på kransen.

Jeg tilsatte julestjerner, ahornblade, kristtjørnebær og hvid-/grønne bær på baggrund af den grønne bladkrans, og så var jeg endelig tilfreds. Jeg kunne ikke sno ledningen, som jeg gjorde ved min anden lyskrans, da denne ledning var helt anderledes, tynd og umedgørlig. Så jeg limede de to ledningsdele sammen og satte hanstik i enden.

Mere info følger…

Messingvase med julelys

Til Mors julekalender 2015 lavede jeg en messingvase af noget messing-krimskrams. Bunden var en fin lille plade (som jeg faktisk også har brugt som bæltespænde på julemanden) og selve vasen var en nærmest oval messingperle, jeg forsigtigt vred op og formede. Så satte jeg et stearinlys i med el, så vi kan få lidt hygge i dukkehuset! Jeg lavede en blomsterdekoration omkring den, så den kan bruges hele året, men derefter “juleficerede” jeg den, så den ser fin ud til jul, men al pynten kan tages af igen. Blomsterne stammer fra en kunstig blomst, Mor var faldet over og som rent faktisk lignede noget, der var klar til skraldespanden. Men både Mor og jeg så straks potentialet i den, så den blev annekteret. Nu gik jeg så i gang med at lave blomsterne omkring lyset. Jeg startede med at male lyset rødt, da dekorationen eller blev for fesen i udseendet. Så satte jeg de grønne blade i, som jeg havde købt en pose af. Blomsterne og nogle få knopper blev omhyggeligt sat omkring, og det så det meget fint ud… men der manglede altså noget sammenhæng. Det fik jeg ved at komme rød neglelak i hullerne under bunden af vasens fod. Men foden blev ved med at løsne sig, når jeg moslede rundt med den, så jeg kom en pæn sjat lim på, som foden blev sat fast i. Derved kom der lim rundt imellem de to dele, men her hældte jeg så mikro-guldkugler henover, så jeg fik en fin kant og mere stabilitet. Kuglerne blev dog ved med at trille af, fordi jeg blev ved med at mosle, så de fik lige et lag lak, så de blev siddende. For en god orden skyld lagde jeg en ring af lim omkring stearinlyset og så kom der også lige en ring af mikro-guldkugler omkring det. Og så var den færdig. Meeen…

Nu var det jo en dekoration i en julekalender i juletiden, så jeg “juleficerede” den. Jeg prikkede huller i limen nede i dekorationen (der endnu ikke var totalt hærdet), så jeg kunne sætte en guldkugle med nål ned i. Fluesvampen sad på en “stilk”, så den kunne også stikkes ned i. “Bærrene” kunne bare proppes ind imellem, ligeledes de to guld-grangrene. Vupti, et styk juledekoration! Og det smarte er, at når julen er ovre, kan jeg bare fjerne julepynten igen.

Rav-træsko med stearinlys

Da jeg var så godt i gang med at lave juledekorationer i 2015, kom jeg i tanker om, at jeg havde nogle rav-træsko liggende, som min faster engang havde givet mig. Det var engang populært at have små sikkerhedsnåle med brocher, hvor alt muligt dinglede fra – i dette tilfælde rav-træskoene. De blev hurtigt konverteret til et par hyggelige juledekorationer.

Adventskrans og juledekorationer

Mors julekalender i 2004 var et overflødighedshorn af skønne ting til dukkehuset, jeg lavede. Vi var selvfølgelig nødt til at få en adventskrans, hvor jeg besluttede at lave den meget enkel. Derudover lavede jeg to forskellige juledekorationer på messingfad, hvor den ene er med rød og den anden med guldsløjfe. Bloklysene er lavet af hvid ledning, hvor jeg har gjort dem stabile med tandstikkere og lukket dem af med lim og hvid maling samt en lille sort væge. Jeg har med vilje ikke lavet overfladen plan, da det med sort væge jo netop skal se ud som om, lysene har været tændt.

Spilledåse med snemand

Nøøøj, hvor fik jeg bare min sag for med dette projekt! Og jeg ved faktisk slet ikke, hvordan jeg kom på idéen, for jeg har i hvert fald aldrig nogensinde overvejet at lave en spilledåse til dukkehuset før. Til gengæld samlede jeg på spilledåser, da jeg var yngre, så projektet formede sig hurtigt.

Jeg brugte blåt velourpulver med svag udtoning til sort i låget og lavede måne og stjerner med neglepynt.

Bunden fik hvidt velourpulver og siden lavede jeg en lille ispyt med Aqua Magic. Jeg stak en nål med en fastklemt wireklemme igennem nedefra og op i snemanden, der skam kan dreje rundt. 😁⛄🎵🎶

Fødderne blev lavet af sorte grønlandsperler og wireklemmer. Hullerne i mønsteret blev fyldt med blåt velourpulver og hullerne fortil blev lukket med sort metalneglepynt.

De to dele blev samlet med ekstremt tynd sølv metaltråd, som jeg simpelthen syede delene sammen med.

Mere info følger…

Dørkrans

Jeg har fået kreeret en “natur”-krans til dukkehusets fordør. Jeg brugte både en gran- og en bladranke samt to typer mos, og så fik jeg endelig brugt noget af alt det “grønt”, jeg købte på messen i Mariager i 2018. Jeg havde blandt andet købt flere planter oversået med farvede kugler, så jeg har siddet og snippet små bidder af til min krans.

Jeg havde ellers givet mig selv forbud mod at lege kreativ, da jeg skal spare på mine få kræfter, men da det var min fødselsdag, gav jeg mig selv lov, da jeg er i kreativt underskud og bliver så glad, når jeg endelig får lavet noget. 😊 På kransens bagside monterede jeg en lille power-magnet, så jeg ved dukkehusets fordør bare behøver at anbringe en supermagnet på bagsiden og kransen på forsiden, så holder begge sig selv på plads uden bøvl. 😁

Krybbespillet

Vi købte for mange år siden et krybbespil, hvor vi selv skulle presse de små plastikting ud af den plastikramme, støbeformen havde lavet dem i og som de stadig sad fast i. Graterne blev filet af og jeg fandt en stribe karton, der passede i farve til, og så lavede jeg lige en “lade” til dem.

Juledåse

Vi havde i mange år haft en lille metaldåse liggende, og i 2015 besluttede jeg mig så for at gøre noget ved den. Den blev “juleficeret” og jeg fik fat i nogle fine småkager dertil. Låget blev malet med neglelak og nogle bogstaver (dekorations-stickers) sat på, efter jeg have malet en grangrens-kant med grønt glimmer-gel. Kanten på dåsen blev lavet af en masse bittesmå julemotiver, jeg satte i en lang stribe, printede ud i rette størrelse, lakerede et par gange og satte på.

Jule-kikkasse

Denne lille sag, som ikke fylder mere end 15,5cm x 15,5cm med en dybde på 3,3cm var en lille sag, jeg købte med motiv malet på glasset, men som jeg så andre muligheder i. Jeg skrabede motivet af, og så var vejen ellers åben for mine unoder!

Det skulle også være til Mor, tænkt som en bordgave juleaften, og det blev da noget af et projekt. Af en eller anden grund havde jeg sat mig i hovedet, at der skulle være en kamin, men det kneb jo lige som lidt med pladsen, så jeg måtte være lidt opfindsom. Først tapetserede jeg det bagerste glas. Så lavede jeg kun et hjørne af kaminen med forskellige lister, jeg har liggende, og kom granitfolie om toppen, så den så “rigtig” ud. Sokken er lavet af nervøs velour og en “pelset” elastikkant fra et par trusser. Det hæklede nissehoved er faktisk en grydelap købt på QXL. Kortene på kaminen kan man finde på nettet, jeg har dog købt dem som klippeark engang, mens vi stadig var “nye” i branchen og intet anede om noget som helst. Den lille engel og snemanden er købt, men snemanden kan man faktisk lave selv af perler. Englen over kaminen er ligeledes købt, dem har vi flere forskellige versioner af.

Kransen er lavet af noget granranke, jeg har købt, formet, og så ellers bare pyntet.

Hylden er igen hjemmelavet af lister og træstykker, og ovenpå står et par søde små nisser, jeg netop har købt. Flagranken var mit første forsøg med flagene, hvor jeg lavede dem som foreskrevet, men jeg syntes, de kom til at sidde alt for tæt. Derfor blev den ikke længere end denne, men man kan jo altid bruge “stumper” i miniature-verdenen! Flethjertet kunne jeg ikke finde plads til på juletræet, men så findes der jo andre muligheder! En lille “grangren” til afrunde det, og så var hylden færdig.

Jeg syntes, der manglede en afrunding for neden ved kransen til venstre, men jeg ville ikke bare stille et eller andet på træet i kikkassen, for den var jo ikke en del af udsmykningen, men “brød” billedet. Så jeg lavede et lille “brudt” bord i hjørnet og stillede en karlekammerstage derpå, så var kassen perfekt afrundet!

Julemanden

Vores julemand, som jeg havde lavet til den 24. i Mors julekalender i 2007, står her ved siden af vort juletræ, som ligeledes stod for den 24. december-kalendergave for et par år siden.

Jeg må blankt indrømme, at jeg er meget stolt over vores julemand. Jeg har aldrig set nogen julemand til dukkehuset, som jeg ville have brudt mig om at anskaffe, så så måtte jeg jo til selv at kreere. Det kostede atter en gang en fuldstændig uskyldig T-shirt livet. De flotte pelskanter er såmænd med møje formede piberensere og støvlerne er malet på og pyntet med et par “spænder” (brede led fra en halskæde).

Bæltet er skam ægte tyndt sort læder, og spændet er bare et stykke krimskrams, som jeg havde liggende.

Men det skæg var da godt nok ved at tage livet af mig! Jeg måtte bygge det op i lag og klippe til, og det var et hulens til bøvl. For slet ikke at tale om, at jeg havde de fine hår overalt i alle længder på bordet, på julemanden – og på mig! Men han er da blevet søøøød…!

Nissehuer

Jeg lavede først en cirkel af en piberenser, som jeg samlede med superlim og lod tørre længe. Hatten lavede jeg af en gammel T-shirt og kuglen var fra en pose med plyskugler, jeg havde liggende. Jeg limede hatten fast på kanten og lod den grundtørre. Så satte jeg pelsbånd hele vejen rundt på piberenseren og trykkede den til, så man ikke kunne se, at der var to forskellige slags plys. Det måtte jeg gøre i to omgange, da plyssen åbenbart absorberede limen, som jeg ikke kunne være for rundhåndet med, da jeg ellers ville ende med lim over det hele. Man kan sagtens nøjes med piberenseren, men man kan godt ane den mørke metalkerne, hvilket jeg ikke ønskede her. Piberenseren giver yderligere mulighed for at kontrollere faldet af kanten, så man får den placering og vinkel, man ønsker. 🎅

Engle-uroer, juleranker og stjerner

Endnu en gang var Mors julekalender fyldt med guf til dukkehuset. Jeg var inde i en boghandel i Ribe, inden den lukkede, hvor jeg bare gik og snusede rundt for at se, om jeg kunne falde over noget, jeg kunne bruge kreativt. Jeg faldt over et ark med laserudskårne engle i forskellige størrelser, hvor jeg øjeblikkeligt kunne se, at den mindste størrelse passede genialt til dukkehuset. Der var også stjerner i forskellige størrelser, men der kunne jeg fint bruge det hele. I min barndom havde vi altid en stor stjerne med lys i hængende i køkkenvinduet, og den største stjerne her havde lige den rette størrelse. Der var kun farve på den ene side, så alle englene blev lavet med en på hver side af en tilpasset sølvtråd. Stjernerne var straks værre, for det var kun de små, der var dubletter af, så til de store måtte jeg i gang med neglelak og sølvstjerner. Sølvtråden, der er basis for uroerne, bøjer nemt, så jeg sværger, de så flotte ud, inden jeg klistrede dem op! De er nu rimelig nemme at rette til igen, og det er jo trods alt kun en gang om året, de kommer frem.

Granrankerne var også laserudskåret, men for at få lidt liv i dem, måtte jeg lægge dem dobbelt og vippe lidt med grenene. Da jeg jo ønskede, at de skulle bruges over mange år og jeg godt kunne mærke, hvor sarte de var, tog jeg et stykke plastikbeklædt blomstertråd og lagde imellem de to granranker. Herved kan jeg bukke dem lidt i kanterne, så jeg kan forme dem omkring kaminkanterne. Så blev de ellers pyntet med diverse smukke perler. De to af dem er lavet til de store kaminer, den “slanke” af dem er beregnet til at ligge henad spisebordet.

Sådan her blev de præsenteret i julekalenderen…

Enkel granranke med engle, kogler og klokker – og lys! Plus smukke orkis-hjerter

Jeg fik fat i en lysranke, som jeg viklede omkring vor julegranranke, som vi har haft i vildt mange år, og det ser altså bare så festligt ud! 😍🌲🎄 Jeg lavede det som en overraskelse til Mor, og hun var lige så begejstret for effekten, som jeg var. 😀

Kikkassen er smuk, men er aldrig blevet lavet. Der skal faktisk også blive to kikkasser ud af det, idet facaden skal bruges separat i blændet udgave, som ved dukkehusets butikker (dog ikke skåret i to stykker 😁), og det giver mig så mulighed for to flotte vinduer med smykker. I selve kassen skal jeg engang have lavet amerikansk diner/isbar, men det ligger langt ude i fremtiden.

Orkis-hjerterne fandt Mor engang tilfældigt i en bog, da hun hjalp til med at opgøre en venindes bo. De er utroligt smukke, men hvad hulen bruger man sådan to stykker til? Tjaeh… 😉

Apropos juleuroer, lavede jeg nogle meget søde og enkle for vildt mange år siden. Jeg faldt over nogle dekorationsstickers, Mor havde liggende, og blev øjeblikkeligt inspireret af de små grantræer og hjerter. Så der blev lige bukket lidt messing og fundet lidt guldtråd, og i løbet af nul komma vupti, så havde jeg disse søde små uroer til dukkehuset. Jeg har ikke kunnet finde dem i flere år, men da jeg lavede den store juledekoration, faldt jeg endelig over dem.

Juleting

Jeg tænkte, jeg lige ville tage et lille billede af det meste af alt vor fine julepynt. Der kommer løbende noget til, men tingene på det første billede har fulgt os næsten fra starten. De øverste fem ting fra venstre er juledekorationer og adventskrans, jeg lavede til Mors julekalender i 2004. Så er der et lille krybbespil og ved siden af en masse søde nisser, som har siddet på nåle. Man kan sagtens købe nisserne i løssalg, men så risikerer man at give en formue. Disse kostede ikke så meget, og det var nemt nok at fjerne nålene. Imellem dem ligger den yndigste lille guldengel. Vi har nogle stykker af dem, og de er bare så fine, købt på nettet for år tilbage. De blanke pakker stammer fra gammelt julepynt. De fine små juleæsker er fra et ark, vi købte, hvor jeg har skåret dem ud og foldet dem. De er rigtig søde og ligger under juletræet hvert år. De to røde orkis-hjerter blev brugt som bogmærker af en gammel dame, vi kendte. Jeg syntes, de var så yndige, at jeg annekterede dem til dukkehuset og lavede lidt juletjavs i midten af dem. De hænger på butiksfacade hvert år. Julebukken er en gammel svend, det skulle såmænd ikke undre mig, om den er lige så gammel som mig. Den lille træhjort stammer fra en nøgleknagerække med hjortedekoration på toppen fra en ferie til Harzen, vi var på, da jeg var 5 år gammel. Så det er snart 50 år siden (“gisp!”). Julekuglerne i æsken og posen har jeg købt “færdige” på nettet, ligesådan de to små juletræer. Granranken, der altid hænger på butiksfacaden, har jeg selv lavet. Den er temmelig enkel med tre engle og to grankogler, men alting skal ikke altid være overpyntet – nogle gange er enkelt det smukkeste.

Juletingen på det andet billede er mestendels fra da RykInd i Ribe lukkede og vi gik udsalgs-amok. Fra venstre er der dog nogle nissegrydelapper og en hæklet lysdug, jeg har købt på nettet. Uroerne har jeg selv lavet.

Pebermyntepastiller

Da jeg var barn, lavede min mor og jeg altid pebermyntepastiller sammen til jul, og jeg elskede dem. 😋 På et tidspunkt gad hun dog ikke at lave dem mere, hvilket jeg nu ikke kunne fortænke hende i, idet hun ikke selv brød sig om dem. 😄 Da jeg så var den eneste i familien, der kunne lide dem, blev det aldrig til mere. Jeg har længtes efter dem i årevis, skønt jeg muligvis ikke engang ville bryde mig om dem mere, da jeg ikke mere har så sød en tand som tidligere, og samtidig reagerer mit kadaver negativt på for meget sukker. Men så kunne jeg i hvert fald lave en omgang pebermyntepastiller, der glæder sjælen – til dukkehuset! 😍😜

Under arbejdet med at lave dem kom jeg til at tænke på, at det kunne være sjovt at have produktionsprocessen med. Idet dukkehuset jo ligger omkring starten af 1900-tallet, måtte jeg lige overveje, hvad de dengang ville have brugt, så jeg endte med at lave vokspapir, som jeg også lavede glasursprøjteposerne af. Jeg havde brug for noget stærkt papir, som jeg kunne vride, når det blev fugtigt, så jeg valgte papiret fra en rudekuvert, hvor jeg brugte den lysegrå bagside. Chokoladeglasuren lavede jeg af fimo, hvor jeg blandede flydende fimo i, til jeg fik en meget medgørlig klump, der dog ikke måtte blive så blød, at “glasuren” ville smelte, når den blev bagt. Jeg bagte poserne i flere omgange af 2-3 minutter, så papiret ikke blev brændt. Så smurte jeg klar voks på poserne og lod det sidde lidt, inden jeg tørrede det af. Til underlaget til pebermyntepastillerne klippede jeg og voksede et stykke papir, der passede til det skærebræt, jeg har til alskens køkkenarbejde i dukkehuset.
Jeg klippede og sleb en ske af noget metal til kruset med glasur, som jeg snaskede godt til. Så lavede jeg en rulle halvt tilskåret pebermyntemasse og en klump, man kan se, der er vredet et stykke af.
Jeg er begejstret for det endelige resultat og er vild med opstillingen i dukkehuset. 😍🥰😍

Der er gang i produktionen af juleslik i dukkehuset… 😉

Slikstokke og pebermyntebolcher

Jeg så en video fra sweetminidollhouse, hvor hun viste teknikker, så det skulle afprøves! Men enten blev min Efcolor Stove ikke varm nok denne gang, eller også fik tingene ikke nok tid, og i så fald passer tiden vist i videoen ikke. Mit slik blev utrolig skrøbeligt, til jeg gav det et kvarter mere, så var det som det skulle være.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2516307458651692&id=1894678044147973

Juleslikskål

Jeg har lavet en skål med lækker juleslik til dukkehuset. 😊 Den hvide porcelænsskål har jeg tegnet kanter på med rød permanent-tush og derefter tegnet hjerter og prikker. Tilsidst lakerede jeg skålen, da farven ellers vil skalle af igen.
Pebermyntepastiller, marcipansnitter, pebermyntebolcher og slikstokke – så bliver det da snart ikke mere julet. 😄🎄🎅

Min nye dukkehus-veninde Winnie fik en hyggelig lille julegave med hjem, da hun besøgte mig i julemåneden 2019. 😊

Julehygge i dukkehuset

Julestue 2019 i Esbjerg

Jeg har fået mig en dukkehus-veninde i Esbjerg, der var så sød at hjælpe mig med at flytte alle møblerne ind i dukkehuset igen, efter det havde stået tomt siden starten af maj 2019, hvor det rykkede hjem til mig. Jeg havde besluttet mig for, ikke at “flytte ind” i dukkehuset, før jeg var færdig med de praktiske ting som vinduer, fronten, gardiner, træpaneler i køkkenet og malerens gulv samt pletmaling ved alle panelerne. Men efter at have fyret alt mit krudt af i starten af året er det faktisk først på det senere, at jeg er begyndt at komme lidt til mig selv igen. Så hvis jeg skulle til at vente, til jeg kom endnu mere til kræfter, inden jeg kunne komme i gang og det så yderligere ville tage en masse tid at lave, så ville der rask væk gå 1-2 år, inden det hele rykkede ind igen. Nope! Jeg har dog ikke kommet ret meget “fyld” i, da jeg vidste, jeg skulle til at pynte til jul – det var ret fedt ikke at skulle flytte en masse for at få plads til pynten. 😁

Her er det stuen, hvor husets herre og Bedstemor har fået besøg af en dame, der ikke har været i huset siden opstarten. Derfor har de også fundet de små glas frem og sidder og nyder en lille likør, mens herren bapper lidt på sin oberst-pibe.

Julen 2016 – stadig midlertidigt opsat, men nu med indlagt lys!!!

Julestue i midlertidig udgave 2015 – med soveværelsets kamin og voksdug som gulv…

Vi har utrolig mange spændende juleting i vort dukkehus, da både Mor og jeg går meget op i julen. Forrest til højre står en lille træhjort, der er knækket af noget turistpynt, vi engang havde med hjem fra min første udlandsferie til Harzen, da jeg var fem år gammel (det er ved at være et par dage siden). Det er også fra den ferie, jeg kan huske min første udtalte tyske sætning. Vi var inde ved en lille købmand, hvor jeg forelskede mig voldsomt i et sødt lille æsel. Jeg ville have Mor til at spørge om prisen, men hun sagde, at hvis jeg ville have den, måtte jeg selv spørge. Jeg må godt nok have været meget forelsket i æslet, for normalt var jeg genert over for fremmede, og da især én, der ikke talte samme sprog som mig. Men ud kom det: “Was kostet denn die da?”. Købmanden var helt betaget over mig og jeg gik derfra med mit æsel.

Pakkerne, der kommer under træet, er fra et ark med forskellige juleting, man selv skulle klippe ud og folde/klistre. De blanke pakker er pillet af noget gammelt julepynt. Nisserne rundt omkring er købt som pyntenåle, hvor jeg pillede nålene af. På kaminen står et krybbespil, hvor vi selv skulle presse de små plastikting ud af den plastikramme, støbeformen havde lavet dem i og som de stadig sad fast i. Graterne blev filet af og jeg fandt en stribe pap, der passede i farve til, og så lavede jeg lige en “lade” til dem.

Adventskransen har endelig fået sin egen krog efter i mange år at blive sat op i loftet med en solid klat gummi. Den er lavet af en kunstig granranke, hvor jeg selv har lavet lysene af hvidmalede tandstikkere, der er blevet slebet i facon og har fået en lille væge af sort metaltråd. Under hvert lys er der en lille grangren (jeg tror, det er en form for mos) og tre bittesmå sølvkugler, der danner en lille trekant. Rødt silkebånd samles i toppen i en grov kæde. Meget enkel og meget sød.

Jeg fandt nogle mini-grankogler ude i naturen engang fra en grøn el, så vi har to små guldbakker stående med to grankogler og lidt “gran” på hver.

Vi har også nogle bittesmå yndige guld-engle stående rundt omkring, men de er nu købt…

Jeg har lavet to meget flotte juledekorationer til dukkehuset/Mors julekalender, den ene med en rød sløjfe og den anden med en guldsløjfe. Den røde sløjfe er lavet med mange løkker, så det var sin sag at lave, men den blev meget flot. Guldbåndet i den anden havde en anden struktur, så der endte jeg med at rulle en løkke op i nogle lag og samle den på midten med noget guldtråd og derefter brede den lidt ud. Stearinlysene er lavet som bloklys, hvor jeg har anbragt to lys i hver dekoration i to højder. De er lavet af noget hvid ledning, hvor jeg har lukket toppen af med lim og derefter malet den og desuden har ladet noget maling klatte nedad i en ujævn stribe, for at simulere løbende stearin. Og selvfølgelig rundet af med noget sort metaltråd som væge. Noget “gran” stukket ind og nogle flotte kugler, hvor jeg havde taget nogle guldkugler og malet med forskellige farver perlemorsneglelak, og så havde vi nogle flotte juledekorationer til dukkehuset.

Og så er der selvfølgelig de to juledekorationer med “rigtig” lys i, der kan sættes i stikkontakten…

Musikværelset og herreværelset julepyntede 2015

Jul i det gamle hjem 2014

Mor og jeg var begge ved at være trætte af at se på et tomt dukkehus på grund af langtidsrenovering. Derfor røg en masse møbler og dukker ind, så vi fik lidt liv i dukkehuset. Samtidig fik jeg også lys i nogle lamper, kaminerne (jubiiih, dem har jeg glædet mig til!) samt naturligvis juletræet! Desuden fik jeg sat diverse kroge i lofterne, så vi er klar til blomster, uroer og adventskrans! 😉 Så blev der ellers pyntet til jul og julemanden kom på besøg. I Mors julekalender var der den 1. december et juletræstæppe og en sæk til julemanden.

Julemanden med sine nisser

Nissedørsentré

Nissedørsentré med snemand

Det er måske ikke ligefrem jul, men det er da i hvert fald i julemåneden, så here goes…

Min mor har ønsket sig en nissedør, så da jeg på Pinterest faldt over en genial udgave, besluttede jeg mig for, at nu skulle det være! 😀
Dette, der er det største projekt til min mors julekalender, besluttede jeg mig for at bygge op med magneter. Der var så meget arbejde i projektet, at det ikke bare skulle “fyres af” på en enkelt kalender-dag. Ved at gøre det på denne måde, endte jeg med at få fordelt projektet ud på 9 dage! 😀 
Hvis Mor blev så forelsket i den lille “entré” med trapper, at hun måske ville ønske at have den stående hele året, så ville jeg ikke lime noget julet fast, hvilket jeg undgik med magneter.

Døren er lavet af pap. Det gør, at jeg bagved døren har kunnet sætte en kraftig magnet ned i flamingoen, som jeg har valgt at bygge det hele op i (jeg er løbet tør for skumpap). Dørkransen, jeg også har monteret en magnet på, kan så klikkes på plads og hvis på et tidspunkt ønsket, kan man udskifte den med noget andet.
Lampen tændes med et vrid. Jeg fandt en plastikhætte fra en flaske og borede hul i, så jeg fik en fin skærm, der oven i købet passer i farve. En lille magnet limet fast på den og en stærk magnet i muren, så holder det fint. 🙂 Postkassen fik en lille magnet monteret og en magen til begravet i væggen. Ta-daaah! 😀

Jeg er ret stolt af min fikse lille idé med at bruge magneter til at hænge ting op med. 😉

Dørens pap har jeg ridset linier i og malet med Posca-tush, og Z’et er ispinde. Dørkarmen er lavet af noget liste, jeg havde liggende herhjemme. De blev begge monteret efter at have fået noget patina med lysegråt voks, og der var kommet dørhåndtag på. Jeg samlede “entréen” og tapetserede det hele med murstenstapet. Murstenene blev matlakeret, så holdbarheden forbedres (jeg er stadig ikke kommet mig over, da adskillige af dukkehusets tapeter blev udsat for flueangreb. Et af tapeterne måtte helt udskiftes. 🙁 ).

Stadig et pænt stykke vej endnu, inden nissedørsentréen var færdig, men det begyndte da at ligne noget! 😀 Jeg arbejdede og arbejdede på projektet, men enten var det et fredeligt udseende projekt, der var en skjult tandudtrækker, eller også… nej, den holder vi os til! 😉
 

Trappetrin af en gammel træ-dækkeserviet.
Trappen blev også bygget op af flamingo. Jeg havde en trædækkeserviet liggende fra et andet projekt, hvor jeg passende kunne bruge træet til trappetrin. Delene var bundet sammen med tråd, der først fik lim på bunden, så det hele ikke raslede fra hinanden, når jeg begyndte at klippe i det. Flamingoen blev i dette tilfælde tapetseret med et stentapet. Efter samlingen blev det hele lakeret med mat lak. Taget var nogle paptaglister, vi købte for mange år siden. Kanten af dukkehusets tag er kantet med dem, men det ville blive en bekostelig affære, hvis jeg skulle indkøbe det til hele taget, for slet ikke at tale om, at jeg synes, det ser for “stift” ud til vort dukkehus. Men nu havde vi jo nogle liggende, og til dette lille projekt var det jo fint nok. På billedet har jeg allerede malet taget to gange med skiferfarvet maling, men materialet var ikke glad for at tage imod det. Det blev ret flot til sidst, selv om malingen ikke rigtigt ville dække de få steder, der tittede lidt lim ud. 🙁
 

Istapper, sne og snebolde
Nu var det jo en nissedørsentré, så hele halløjet skal stå fremme i julemåneden. Derfor måtte der jo godt komme lidt vinter ind over projektet. Jeg startede med snemanden, der skulle stå på en sneplet. Jeg lavede yderligere en bunke snebolde, også på en bunke sne, og snepletter til taget. Desuden lavede jeg også istapper til at hænge på kanten af taget. 😉 Alle “pletterne” blev lavet med flydende fimo, som jeg bagte. Jeg havde lagt mærke til, at ren flydende fimo, der er blevet bagt, bliver ved med at have en svag klæbrig overflade. Så det kunne jeg jo lige så godt benytte mig af! Snepletterne kan på trods af tagets vinkel holde sig selv på plads med fimoen klæbrighed.
Jeg havde noget kunstig sne liggende, som jeg prøvede at gøre mere finkornet ved at komme det i en kaffekværn. Udover at gøre det yderst statisk elektrisk, var det absolut ikke noget, der virkede! 🙁 Jeg prøvede diverse ting og måtte til sidst give op og bruge det, som det var. Jeg lavede en plade til snemanden og til sneboldene af tyndt plexiglas og smurte dem godt ind i lim, inden jeg pressede “sneen” ned i. Det skinnede bare på en meget syntetisk måde, så jeg endte alligevel med at male det hele et par gange med akrylmaling og matlakere det bagefter. Så var jeg til gengæld tilfreds. 🙂 Og det var nogle meget charmerende tilføjelser, hvis jeg selv skal sige det. 😉
Jeg lavede også en bunke snebolde. For at spare på fimoen kan man trille en hård bold af sølvpapir, som man så former et ganske tyndt lag fimo omkring og bager. De blev malet og lakeret, så de havde samme farvetone som snemanden. Den kunstige sne blev grundigt snasket ind i mat lak, da flagerne var for store og ujævne. Dagen efter blev den kunstige sne malet, for det virkede som om sneen under snemanden havde en svagt gullig tone (irk!).
Istapperne var for bløde i sig selv, så jeg lavede en “holder” af tyndt plexiglas og monterede fimoen på den. Den var ret bøvlet at montere på grund af tagets hældning, men jeg synes, det er en sød lille detalje. 🙂

Jeg satte en stiver op indeni i midten af strukturen, så taget fik lidt støtte – det var jo trods alt pap, der var blevet malet 4 gange (!) og lakeret
Taget blev malet i alt 4 gange og derefter lakeret, og så fik det hele lidt patina, så det ikke så så nyt ud. Bindingsværket er såmænd en god gang sort gaffatape, der fungerer perfekt til dette projekt! 😀 Man skal ikke sætte vinkelmåler på entréen, da siderne rent faktisk skråner lidt bagud (men jeg er blevet gjort opmærksom på, at det er ganske naturligt med et gammelt bindingsværkshus 😀 ). Det er ikke gjort med vilje, men stammer fra mit valg af materiale, 2 centimeter tyk flamingo (jeg har haft en meget stor plade stående og fylde op i årevis). Hvis man ikke får skåret fuldstændig lige ned igennem pladen, kommer det til at skråne, når man sætter det op mod en lige overflade. Og to skæve sider… uha, så bliver det rigtigt spændende! 😉 Selvom jeg er perfektionist tager jeg det nu ret afslappet, for det er ikke noget, man umiddelbart lægger mærke til. Jeg havde flamingostykker liggende overalt i min lejlighed, men det vidste jeg jo godt ville ske. Men den blev da sød! Min mor elskede den! 😀

Snemand, fugle og foderbræt

Snemanden med sne og pipfugle…

Den lille snemand udviklede hurtigt personlighed. 🙂 Kuglerne var nogle, jeg havde liggende til perlesyning, men jeg kunne lige pludselig se et nyt formål med dem. 😀 Jeg skar kuglerne til, hvor de blev sammenføjet, så overfladerne sluttede mere naturligt sammen. Men jeg syntes stadig, det var lidt for tydeligt, hvad den var lavet af, så jeg smurte hele figuren ind i lim og duppede vat på, som jeg så blidt klappede på plads. Da det var tørt, malede jeg med hvid akrylmaling og matlakerede til sidst. Kulstykkerne og guleroden er lavet af fimo, hvor jeg forborede hullerne inden monteringen, så det så mere naturligt ud. Den høje hat blev faktisk alt for pæn til snemanden, efter jeg betrak den med silkestof, men han skal da også have det godt… 😉 Der blev tilføjet et par snepletter, så man får en tydelig fornemmelse af, at han står ude i snevejr.

Det kommende halstørklæde lå på dette tidspunkt til tørre, da jeg havde taget noget tyndt tubestrik og klippet op i siderne, godt hjulpet på vej med en masse lim, så maskerne ikke løb.

Hans arme fik jeg fra den nærmeste hæk, hvor jeg må have lignet en vanvittig, mens jeg i kulden gik rundt og stirrede intenst ned i hækken og ind imellem klippede en gren eller to af. 😀