Købmanden

Købmanden – desværre stadig indrettet i papkasse siden 2008.

Vor købmandsbutik var fra starten beregnet til at skulle være i stueetagen af vort dukkehus. Jeg har selv bygget disken og en enkel reol for at få en størrelse, der passede os, især fordi det i starten var meningen, at købmanden skulle fylde meget mindre. Underetagen i huset har nemlig altid været planlagt efter, at der skulle være en lille butik til hver side og så med entréen til huset imellem.

Købmanden i vor første udgave: temmelig primitiv og temmelig lille! (2005)

Som nogle af vore første Fimo-projekter havde vi lavet grønsager til købmanden, så det blev da til en del majs, bønner, ærter og lidt kål samt indtil videre tre klaser vindruer – hver drue håndtrillet! Der skal altså godt nok nogle stykker til!

Næste version blev lidt bredere, da jeg valgte at inkludere den plads, der var afsat til entré (2006)

Vi fandt snart ud af, at købmanden ikke havde nok plads, så butikken optog ret hurtigt også pladsen, der var tiltænkt entréen i dukkehuset. Efter den havde været inddraget et stykke tid kunne vi godt se, at hvis vi nogensinde skulle opfylde de ønsker, vi havde for både købmanden og huset, var der brug for noget mere plads, så købmanden flyttede ud af dukkehuset. Men vi ville komme til at savne vor købmand, hvis han skulle være pakket væk og både Mor og jeg var i forvejen frustrerede over, at man ikke kunne se alle de fine detaljer og mange spændende ting, så efter dukkehuset blev pakket ned, mens der blev savet vinduer ud i reolen, der bruges, blev købmanden arrangeret i en midlertidig udgave og for en tid blev det hele installeret ovenpå Mors antikke radioskab, der dengang husede Modisten, og hvor kikkassen med systuen så stod ved siden af.

Vi elskede denne opstilling, også fordi man nu kiggede direkte på alle herlighederne, hvor købmanden jo normalt altid var noget nær gulvhøjde. Men der blev jo støvet, så arbejdsmanden fik en kost i hånden og måtte kravle op på stigen for at nå hylderne, mens vor lille mørke pige havde fået nyt dress (hun var en alf i et tidligere liv 😁) og blev sat til at feje.

På et tidspunkt fik Mor et fuglehus forærende, hvor hun mente, at papkassen med sine “vinduer” ville være en god midlertidig kikkasse for vor købmand, til jeg fik bygget det planlagte. Så dér har den så været siden 2008, idet min fokus har ligget på dukkehuset. Jeg havde henad vejen fået tilkøbt en del, jeg havde liggende og flyde i Esbjerg. Så da kikkassen flyttede hjem til mig, da der blev indrettet sygestue i Mors spisestue, hvor den stod, fandt jeg det forskellige frem og fik opdateret indholdet. Papkassen er så besværlig at åbne, idet jeg har installeret lamper i de sammenfoldede flapper, så jeg åbner den ikke unødigt. Og jeg havde lagt mærke til, at Mor aldrig prøvede at komme til at kigge ind i kikkassen (den stod også rimelig lavt i Ribe), så jeg havde ikke orket at bøvle med at komme nye ting ind.

Billedet gennem fronten er desværre temmelig dårligt, da jeg har sat plastik op for “vinduerne” for at holde støv og edderkopper ude (jeg brugte 2 1/2 time bare på at støve tingene af, da jeg fandt dem frem igen – det har jeg ikke lyst til igen!). Da blitzen reflekteres i plastikket, blev jeg nødt til at fotografere i dagslys og så lysne billedet gevaldigt, for at man kunne se noget. Og det går altså gevaldigt ud over detaljerne.

Det er ikke nemt at fotografere ned i en papkasse, men her kan man se de to fine reoler, der er blevet fyldt godt op med vore overskudsting samt lidt småting, jeg selv har lavet.

Ovenfra kan man se placeringen af alle de forskellige ting, så man bedre kan følge de følgende billeder.

Udenfor står der tønder og trækasser i hjørnet og et displaybord med grønsager, hvor jeg lige mangler nogle papirposer på enden, så kunderne kan forsyne sig selv. Budcyklen skal jeg på et tidspunkt have malet sort.

Mor havde på et tidspunkt fundet en æske med reagensglas med gamle små frø i, som jeg fyldte på korkglas og stillede på et bord ved købmandens højre væg.

Jeg købte det lave displaybord på eBay, hvor der ikke stod mål, så det var lidt af et sats. Det var smukt i forskellige typer træ, men jeg var ikke imponeret over højden og havde egentlig regnet med, at jeg ville blive nødt til at lave ændringer på det. Men jeg fandt ud af, at det faktisk passede genialt under det forreste vindue, hvor det flot kunne fremvise grønsager uden at hæmme udsynet af resten af kikkassen.

Reolerne, der stå ved siden af hinanden på endevæggen, er spændende at studere. Jeg har fyldt dem med alt muligt og er slet ikke færdig endnu – tænk på, at kikkassen i mine øjne stadig er “midlertidig”, så det bliver først, når den endelige kikkasse er færdig, at jeg virkelig går i gang med min research og finder ud af, hvad der skal være derinde. Det meste af det er overskudsting.

I kikkassens venstre side står den reol, jeg selv har bygget. Den er blevet fyldt op med lækkert slik, der mestendels er købt. Jeg har længe opkøbt tønder, når jeg faldt over dem, for at have et varieret og naturligt udseende look hos købmanden. Jeg var så heldig at opkøbe nogle forskellige puljekøb, hvor der var tønder, fisk på is, fiskestang og -net, så jeg var begejstret, for det var lige dét, jeg havde forestillet mig i et hjørne hos købmanden. Og voilà!

Insektangreb

Vor købmandsbutik er flyttet fra Ribe til Esbjerg, hvor jeg har sat det hele op igen med lidt tilføjelser fra et senere køb. Pludselig lagde jeg mærke til denne skål med æg, der stod på en af hylderne. Den er købt for mange år siden som en del af et lot og jeg har altid troet, de var lavet af noget lignende fimo, men det ville aldrig ende med dette resultat! 😨 Dette er en af grundene til, at jeg aldrig kunne finde på at bruge kerner i dukkehuset, medmindre de er solidt forseglet. Dette er anden gang, jeg har oplevet total desintegration, hvor der er gået insekter i. Jeg har oplevet kerner (som jeg havde tænkt mig at anbringe i en skål forestillende nødder), jeg havde kommet i en plastikæske fra Reutter, som jeg egentlig troede var hermetisk lukket, være blevet til udhulede skaller med støv og ligene fra bittesmå sorte biller, så det er mest dem, jeg har mistænkt. De gik i dén grad i hendes kornprodukter og jeg fandt dem også i Modistens kikkasse, selvom der ikke var noget at komme efter dér. Købmanden har i årevis stået i en lukket papkasse, så den havde jeg jo ikke fået tjekket, men havde heller ikke skænket det en tanke.

Da jeg fortsatte med at sætte tingene op, fandt jeg noget mere. Jeg har selv lavet nogle cigaræsker, som jeg havde fyldt med ris for at give dem lidt vægt. Det var så åbenbart heller ikke en god idé… 😖

Den sidste ting, jeg fandt, var endnu en ting, jeg ville have forsvoret, ville blive angrebet. Men det er jo ikke til at vide, hvad det er lavet af. Det var en kurv fyldt med slikhjerter og slikkepinde, men jeg havde nu ikke ligefrem regnet med, at de faktisk var spiselige… 🤔