2. sal:  Spisestue og herreværelse

Via elevatoren kan køkkenpersonalet hurtigt komme op til spisestuen, der ligger lige oven over med herreværelset lige ved siden af, så herrerne i huset kan holde øje med alt gennem den franske dør.

Spisestuen

Bedstemor og Bedstefar i spisestuen

Jeg blev på et tidspunkt pludselig opmærksom på, at på trods af at jeg har omtalt husets Bedstemor og Bedstefar i årevis, havde jeg faktisk aldrig nogensinde haft dem sammen i en opstilling. Det blev der kompenseret for med dette billede, hvor de sidder og nyder en kop kaffe med en småkage samt jordbær dyppet i chokolade (sidstnævnte erhvervet på Miniature Messe i Mariager 2018). Da jeg viste det til Mor, kommenterede hun, om de så selv skulle sidde og fedte med det, hvortil jeg svarede, at nej, selvfølgelig skulle de ikke det, men tjenestepigen var lige smuttet i køkkenet for at hente en frisk kande kaffe. 😆 Der mangler stadig tonsvis af pynt og detaljer, men til jeg får lavet plexiglas foran til at beskytte for støv, så sker der ikke mere lige nu, da det er lidt af et mareridt at støve et helt hus af i den størrelse.

Her mangler gardin, blomster, billeder og pynt.

Karaflen og glassene, jeg købte på Miniature Messe i Mariager 2018, har fået en permanent plads på buffeten i spisestuen. Mor blev lige så forelsket i dem, som jeg var. 🙂 Det fine sølv er faktisk købt på den allerførste messe, vi besøgte i Auning i 2005. Isbjørnene er købt på Esbjerg Bymuseum. Væglampetterne har jeg selv lavet for mange år siden, men pæren drillede ved den ene, så jeg havde taget den med hjem for at se til den – og så var den blevet væk. 🙁 Efter at have været forsvundet i tretten år fandt jeg den endelig, og jeg skal love for, de begge to kunne finde deres plads i en fart!

David Iriartes yndige krukker har fundet en kaminhylde. Låget kan vendes, så det bliver til lysestager!

Musselmalet porcelæn

Fra jeg så det første gang, har jeg elsket idéen om musselmalet porcelæn til dukkehuset, fordi det er så dansk. Men det er også pokkers dyrt, hvilket der er en grund til, for det er hammerflot. Men efter et nyligt køb kan jeg for første gang dække op til en kop eftermiddagsthe. 🥰

Så er der dækket op til en kop the med lidt godt til… 😉

Spisestuen anno 2015 – tapetseret og med stuk og stuklister rundt ved loftet og med vindue og fransk dør

Jeg har nu endelig fået spisestuen tapetseret og kaminen ligeså. Den fine gipsstuk-loftsliste er sat op (den er meget skrøbelig – jeg har allerede repareret den i flere omgange). I loftet er der kommet en fin stukroset. Vinduet er kommet op med vindueskarm og pyntelister og den franske dør er blevet malet.

Jeg var temmelig frustreret efter at have sat stuk op i spisestuen. Det lykkedes såmænd fint nok, men det er jo meningen, at man stadig skal kunne tage kamin og elevator ud ved pæreskift. Det fungerede også fint til start – kaminen gik en smule stramt, men den kunne fint komme ud. Senere på dagen skulle jeg så have den ud igen, og pludselig sad den fast ved loftet! Der lød et grimt lille knæk og et lillebitte stykke gik af kanten. Det lykkedes mig at reparere stukken, men jeg kunne jo ikke få kaminen ind igen!!! Med stor møje måtte jeg så sidde og slibe stukken fri fra kaminen, hvorved den knækkede to steder. Igen lykkedes det mig at reparere stukken, og denne gang satte jeg kaminen ind og satte stukken på, så den ikke mere sad tæt til loftet (hvilket den også gør i stuen, og dér er der ingen problemer med at få kaminen ud igen). Men på en eller anden måde skete der det, at stukken selv fandt op imod loftet, og da jeg så det, prøvede jeg øjeblikkeligt at rykke den, men den sad allerede fast. Jeg bruger superlim til at sætte stuk og lister op med, da de ofte har brug for øjeblikkelig overtalelse for at blive i position. Og selvom jeg var hurtig her, var jeg altså ikke hurtig nok… Og denne gang satte kaminen sig solidt fast, da jeg prøvede at tage den ud. Jeg kunne hverken få den frem eller tilbage, så selvom jeg overvejede bare at lade den sidde permanent, så havde jeg ikke andet valg end at bruge vold for at få den fri, og så skal jeg love for, stukken gik i stykker. Den gik i adskillige småstykker, og jeg har ikke mere stukliste tilbage, så jeg kan ikke erstatte den med en anden. Altså var jeg nødt til at prøve at reparere den, og jeg var alvorligt bange for, at det ikke ville blive smukt. Men i sidste ende var der jo ikke andet for end at prøve at gå i gang med det, og det var da godt nok et 3D-puslespil af værste skuffe – men det lykkedes mig edderhyleme at samle den igen!!! Jeg troede nærmest ikke, at det var muligt…

Siden på elevatoren har altid været hvid, men den har i længere tid irriteret mig, da den ikke rigtig passede i farve mere. Så Mor dykkede ned i sine gemmer og fandt noget farvet papir, jeg tapetserede begge stuers elevatorer med, og så blev de lakeret og fik lidt kantliste og en mega-fin stuk på. Og nu synes jeg ikke, elevatoren virker så “hovsa” mere, nu er den blevet mere integreret i stuen.

Spisestuen anno 2009 med MDF-bagplade

Spisestuen anno 2006 – med original tynd bagplade