Dukkehusets døre
Min oprindelige plan for dukkehusets døre var, at jeg ville bygge dem selv, men med tiltagende kronisk sygdom viste det sig jo ret hurtigt, at det ville være utopisk. Så vi købte en bunke “rå” trædøre, og så er de henad vejen blevet shinet op, så de er kommet til at passe til dukkehuset. Det var hele tiden meningen, at dørene i køkken og bryggers skulle adskille sig fra resten, og til start legede jeg faktisk en del med tanken om at lave en dør delt op i to dele til bryggersets bagdør, men blev tilsidst enig med mig selv om, at det ikke var logisk at have sådan en dør i et seksetagers hus. Jeg vidste lige fra starten, at jeg ville lave en spansk bue, så dér kunne der selvfølgelig ikke være en dør. Samtidig var jeg også lidt bekymret over, at de helt små rum ville blive meget mørke, så da vi faldt over en glasdør, blev den installeret mellem spisestue og herreværelse.
Køkkendør
Jeg er vild med denne dør, der er så smuk på begge sider. Hér har vi jo at gøre med køkkensiden, hvor jeg holdt døren i hvid og malede blå kanter på, så den ikke kom til at se alt for klinisk ud. Endnu en af mine oprindelige planer var selv at male blomster på dørene, men med svindende kræfter og et da nyligt køb af flotte neglepyntsblomster, så blev det pludselig til noget helt andet. At det så også blev meget flottere, end jeg havde planlagt, kan jeg jo heller ikke kimse ad.
Jeg havde fået fat i et flot messinghåndtag, hvor jeg malede grebsdelen med hvid akrylmaling og ville normalt give det 2-3 lag lak, hvorved der bliver skabt porcelænslook, men her gik jeg efter et godt brugt udseende, så jeg nøjedes med akrylmalingen alene.
Bryggersdøre
Bryggersdørene i “fuldt flor”…
Af sådan et lille rum at være, er det jo egentlig lidt imponerende, at der er hele to døre. Jeg elsker bare disse døre, der er malet med almuegrøn og shinet op med neglepynt (nogle fine blomster) og et fint håndtag, der havde fået noget strategisk hvid akrylmaling, så det ligner et messinghåndtag med porcelæn. Planen var, at jeg selv ville have malet blomsterne på dørene, men som med så meget andet, fandt jeg hurtigt ud af, at kræfterne ikke rakte til så meget, så også denne plan blev sparet væk og erstattet med en nemmere løsning, i dette tilfælde neglepynt. Til gengæld er blomster-“arrangementerne” blevet meget flottere, end noget, jeg ville have malet, så i sidste ende var det jo fint nok. Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget.
Grøn bryggersdør
Den grønne bryggersdør har været mig lidt af en plage, da den almuegrønne farve, jeg købte til den, i stedet viste sig at være dyb mørkegrøn. Farven på billedet er efter tilføjelse af store mængder hvid maling, utilfredst resultat, mere hvidt og så endnu en omgang, hvor den igen tørrede meget mørkt op. Så gav jeg altså op, for malingen lå allerede tykt på den. Jeg var så noget træt af den enormt mørke dør på bagvæggen, til jeg endelig kom på at tilføje grønne detaljer omkring “blomsterarrangementerne”, der som sædvanlig er lavet med neglepynt. Jeg skal have givet det en tur mere, da det ikke dækker ordentligt, men det var noget bøvlet, så døren kom i venteposition. Men det hjalp gevaldigt på dørens udseende, og nu er jeg ikke træt af den mere.
Hvid bryggersdør
En sød og enkel hvid dør med grønne kanter og smukke blomster. Hvor jeg ved køkkendøren (hvilket dette er den modsatte side af) samt den grønne bryggersdør valgte at basere blomsterdesignet på roser, valgte jeg ved denne dør at basere designet på markblomster. At jeg så siden rent faktisk har været i stand til at tilføje en smuk buket med vilde markblomster i en vase ved siden af, understreger jo kun de skønne blomster på døren, der endnu engang er lavet med neglepynt.
Lægens/herreværelsets dør
Jeg sad og overvejede, hvor jeg kunne lave flere glasmosaikker i dukkehuset, og der kom herreværelsets glasdør selvfølgelig med i overvejelserne. Idet rummet også er lægekontor, syntes jeg, at en glasmosaik ville virke som for meget farvelade og useriøs. Til gengæld har det altid generet mig, at man var i stand til at kigge direkte ind i rummet, hvilket jeg fandt meget uprofessionelt over for patienter.
Jeg var ret begejstret for min nyopfundne råglas-effekt med Aqua Magic, som jeg opfandt i forbindelse med rosenmosaikken over den spanske bue, så jeg var ikke et øjeblik i tvivl om, at det var den helt perfekte løsning til denne dør. Jeg kom Aqua Magic på felterne og begyndte kort efter at gratte streger i det. Efterhånden som det begyndte at stivne undervejs, var jeg flere gange nødt til at fjerne små klatter, så de ikke satte sig som “klumper i glasset”. På et tidspunkt kan man både se og mærke, at materialet begynder at stritte imod, hvorefter man skal afslutte, for ellers kradser man det hele op. Men indtil da skal man med jævne mellemrum trække streger i det, da det vil prøve at flyde sammen.
Stor forskel på før og efter…
Efter det var blevet overfladetørt, vendte jeg døren, kom en dråbe Aqua Magic på et stykke plexiglas og brugte en tandstikker til at dyppe i det og derefter trække striber på vinduesfelterne. Da dette også var overfladetørt, vendte jeg endnu engang døren og tjekkede, om min effekt havde brug for at blive boostet med lidt ekstra streger, efter det var næsten tørt. Så var dørens glas ellers perfekt, og nu kan ingen nysgerrige blikke genere!
Spansk bue
Måske ikke ligefrem en dør, men i hvert fald en døråbning. Lige fra vi startede på dukkehuset, vidste jeg helt sikkert, at jeg ville have en spansk bue ét eller andet sted i huset. Jeg har altid elsket spanske buer, og dét at have en i mit eget dukkehus føler jeg er en meget luksuriøs tilføjelse.
Igennem årene er der stille og roligt kommet flere og flere tilføjelser, til jeg nu endelig kan sige, at den er helt færdig. Helt fra starten lavede jeg søjlen med den lille hylde, hvor planen hele tiden var at tilføje en efeu, da jeg altid har været meget glad for den hængeplante og den desuden er rigtig god til at skjule småfejl i muren. Fejlene er siden blevet korrigeret, da jeg på et tidspunkt renoverede muren gevaldigt og gav den helt ny overflade, hvorved jeg fik fjernet rynker, knæk og ujævnheder. Jeg ér jo altså blevet dygtigere med årene, og flere af fejlene havde generet mig gevaldigt. Søjlen havde blandt andet fået et solidt knæk af, at muren var blevet skubbet ind og ud. Det fik jeg rettet op på og styrket ved at anbringe nogle flotte stuk på hver side af søjlen til at støtte den. At de så også pyntede var jo også dejligt.
Jeg beklædte muren med en god kvalitets tegnepapir for strukturen, hvorefter jeg malede det et par gange med Soft Cream kalkmaling, der skabte en gipseffekt. Jeg sluttede af med en gang klar voks, men uden afsluttende oppudsning, da jeg jo netop ønskede det matte look.
Da jeg lavede stukken i toppen, blev jeg inspireret til at tilføje et flot relief med planter, druer og ørne, hvorved jeg skabte en sammenhæng med mit hejre-relief på siden af elevatoren, hvorfra jeg så også lod et par stukblade skabe en flot overgang imellem de to. Kombineret med elevatoren er jeg simpelthen så begejstret for den mur og min spanske bue i dukkehuset. Jeg ville sådan ønske, Mor kunne have set det – hun ville simpelthen have elsket det!
Da jeg på et tidspunkt var meget inspireret til at lave glasmosaik, følte jeg, at væggen stadig liiige kunne klare tilføjelsen af en glasmosaik. Jeg valgte et gult og rødt rosenmotiv som en hyldest til Mor (vi havde dukkehuset sammen i 18 år, indtil hendes bortgang i 2019), da vi altid elskede at se dén specielle rose blomstre i hendes have hvert år. Så jeg har designet vinduet med de specielle kurver og tegnet roserne, så de passer dertil. Jeg ville ikke have farve i mellemrummene mellem roserne og overvejede at bruge frostet effekt til dem, men tilsidst fandt jeg ud af, at den effekt, jeg virkelig ønskede, var noget gennemsigtigt men med ujævne riller, en effekt, der bliver kaldt råglas. Jeg begyndte at eksperimentere med lakker og lim, men fandt den perfekte løsning med Aqua Magic, som bruges til at lave vandeffekter. Efter en masse eksperimenteren og arbejde er vinduet nu endelig kommet på sin rette plads i dukkehuset, og jeg synes, det er en rigtig lækker tilføjelse.
Soveværelsesdør
Soveværelsets døre er såmænd enkle nok i sig selv, hvide med guldkanter og med et flot messinghåndtag. Jeg overvejer dog, om jeg måske skal skifte håndtagene til en mere dansk udgave, da jeg ikke tror, knoppen med vrid nogensinde er blevet brugt i Danmark og jeg jo prøver at holde dukkehuset en smule autentisk. Denne dør fører ind til toilettet (deraf den lille fyr på skiltet), og en anden dør fører ud til bagtrappen (der kun er der i tanken, men det er jo tanken, der tæller!). Elevatoren går kun til etagen nedenunder, så resten af turen opad foregår via den imaginære bagtrappe. Døren til toilettet blev lavet unik ved at tilføje en glasmosaik over døren, hvilket absolut ikke kan lade sig gøre med den anden dør, der fører ud til ledningskaos på bagsiden af dukkehuset.
Altandør
Fra starten har jeg haft en altan eller fransk altan planlagt ved soveværelset, men hvordan døren skulle se ud har aldrig været diskuteret. Jeg var på internettet flere gange faldet over en utrolig smuk dør med flotte udskæringer, og selvom det nok var en typisk amerikansk netdør, så var det bestemt ikke i den retning mine tanker gik! Da det lykkedes mig at få fat i den på eBay, røg netmaterialet da også øjeblikkeligt. I midtens rektangel var der tremmer, der også straks blev fjernet og åbnede derved muligheden for endnu en lille glasmosaik. Hele døren var faktisk mit første forsøg udi glasmosaikkens verden, og jeg blev gevaldigt bidt af det. Jeg havde ikke noget “bly” til omridsene, så i stedet kom min trofaste sorte permanenttusch Penol 777 atter engang i arbejde.
Jeg har siden fået købt et meget større udvalg af farver og overvejer derfor at lave hele døren forfra, hvilket i min verden ellers er et big no-no-no, da spildte kræfter er absolutte fy-ord, når man har så lidt kræfter at gøre med som jeg. Men samtidig er jeg også så meget perfektionist, så jeg ved, at jeg aldrig bliver helt tilfreds med døren ellers. Oh well… time will tell.
Børneværelsets dør
Jeg følte ikke, at en hvid dør med guldkant ville passe særlig godt til børneværelset, hvor jeg var nødt til at forkorte dørkarmen og selve dørrammen, for at det kunne passe i bagvæggen og ind under taget. Så jeg endte med at tage min inspiration fra bamsetemaet fra sengen og tapetet og malede dør og karm i to forskellige brune toner. Jeg synes faktisk, den passer ret godt til, selvom det ikke ligefrem er en dør, jeg falder i svime over.
Kunstmalerens dør
Dør og dørkarm blev malet med kalkmaling og derefter behandlet med gråt voks, hvor jeg bevidst gik efter et ujævnt udseende, da det jo er husets loftsrum. Jeg tonede døren visse steder med farvepulver for at give den et slidt udseende, hvor man kan se, hvor maleren har en tendens til lige at puffe til døren med foden, knæet eller hånden (for det er jo en gammel loftsdør, der selvfølgelig binder 😄). Ved siden af dørkarmen havde malertapen ikke sluttet tæt og da jeg fjernede malingen, ridsede jeg væggen. Jeg havde i forvejen tænkt mig at sætte lidt murstenstapet op, nu var jeg så tvunget til det.
Jeg var nødt til at lave nøglehul i kunstmalerens dør, da det er den eneste dør, vi har købt med en dørknop på, men desværre meget lavtsiddende, så jeg måtte sætte dørhåndtaget højere. Håndtaget i flot skinnende messing er blevet “ældet” med sort tush, jeg straks tørrede af. Derefter malede jeg “porcelæn” med akrylmaling. Døren var lavere end husets andre døre, så den passede perfekt ind i væggen og ind under taget. Den var købt uden dørkarm, som jeg så selv har tilføjet.
På dørkarmen anbragte jeg et søm til nøglen, som kunstmaleren kan snuppe i forbifarten på vej ud.
Kunstmaleren var træt af, at husets unger kunne bruge husets standardnøgle til at få styret deres nysgerrighed, når han ikke var hjemme, så nu har han fået sat en solid lås på døren og har sin nøgle hængende på en krog på dørkarmen. Han bor i huset ved bedstefaderens velvilje, hvor kunstmaleren sommetider ikke er hjemme i månedsvis, når han er bortrejst på en inspirationstur. Så det er næppe en god idé at brokke sig til husets nuværende herre, bedstefaderens søn, der er børnenes far. Derfor virkede investeringen i en gammel solid lås som en god idé.
En fin blank messinglås er ret meget overkill hos en fattig kunstmaler, så derfor lavede jeg den matsort og ældede messingdrejeknappen som efter mange års slid. For god ordens skyld sleb jeg også lige kærv i skruerne. Jeg købte låsen spontant, fordi den var på tilbud og jeg altid har fundet den charmerende. Det eneste sted, jeg kunne finde anvendelse for den, var oppe hos kunstmaleren, men det var alligevel ikke helt gennemtænkt, for den måde, dør og dørkarm er udformet på, ville gøre monteringen af dørkarmsdelen umulig. Men op skulle den altså, for nu havde jeg også forelsket mig i idéen og endnu mere i låsen, efter jeg fik lavet om på den. So what to do…?
Jeg fik så idéen at sætte dørkarmsdelen med siden til, hvilket vendte “skruerne” mod låsen og lavede et lille mellemrum. Dette gav mig muligheden at indsætte en synlig pal, hvilket jeg er grumt tilfreds med, da det er sådan en fed lille detalje. Man vil kun kunne ane den ganske lidt, når det hele er monteret, men alligevel…
Jeg skulle bruge et ganske lille stykke messing, der dog skulle have en vis tykkelse, så jeg endte med at slibe nålen på en tegnestift firkantet og tone den. Jeg elsker, når jeg får den slags spøjse idéer. De er tit svære at få øje på i det store hele, men det er jo netop den slags små detaljer, der gør, at man kan fordybe sig i et dukkehus.