PROJEKT:  KAGER & BRØD

Fødselsdagslagkage

Min grandniece Lærke var på besøg og hjalp mig med at komme i gang med dette projekt ved at sidde og blande fimo, så jeg kunne få de rigtige farver. 😀 For maaange år siden, mens jeg stadig boede i Århus, kom min mor på besøg til min fødselsdag og havde lavet denne fine lagkage til mig. Det var første gang, hun prøvede at bruge marcipan til at pynte en lagkage, og hun har siden lavet rigtig mange. Men jeg var så stolt, og derfor besluttede jeg mig for, at jeg da helt klart var nødt til at prøve at lave den i størrelse 1:12.
Jeg er ret godt tilfreds med resultatet, og var meget spændt på, om hun genkendte kagen. 😉 Jeg har fødselsdag den 4. december, så det var jo et meget passende tidspunkt at give hende min fødselsdagslagkage. Til min store morskab kunne hun på en eller anden måde godt genkende lagkagen, men kunne ikke placere hvorfra. Hun overså totalt, at der stod Tillykke på kagen og glemte i en hel time fra morgenstunden af, at det var min fødselsdag! Så det giver sig selv, at jeg drillede hende med det resten af dagen. 😜

Nougat-/valnøddelagkage

Nougat-/valnøddelagkage i stil af den, jeg lavede til Mors 60 års fødselsdag

Da min mor fyldte 60 år for snart 26 år siden, bagte jeg min første lagkage nogensinde til hende. Det blev en valnødde-/nougat-lagkage, hvilke begge dele er noget, som hun elsker. Derfor syntes jeg, det ville være meget passende, at den første lagkage, jeg prøvede at lave i fimo, var den samme. Udseendet er selvfølgelig anderledes, da jeg ikke har planer om at lave små elefant-lysestager… (hun er elefant-fan). Men jeg synes nu, den blev rigtig sød alligevel.
Jeg ved ikke, om I kan huske chokoladefrøen, hvor jeg bandede over, at den første, jeg lavede, blev klemt i ovnen? Ja, ja, intet er så skidt, at det ikke er godt for noget! Samtidig med at jeg lavede den, lavede jeg en masse chokolader, der skulle have været i en fin æske. Men da jeg sad og så på det færdige resultat, syntes jeg nu godt nok, det lignede en 85% chokolade, og så mørk skulle det altså ikke være. Så de blev skrottet sammen med frøen, men ikke smidt ud… næ, nej. Alt kan jo bruges, når man laver ting til dukkehuset! 😉 Så den hedengangne frø og de fine chokolader er blevet hakket og ligger nu som chokoladedrys på lagkagen! 😀
Jeg ved ikke, om billederne gengiver det godt nok – den ser utrolig virkelighedstro ud. Jeg sidder decideret og har lyst til valnødde-/nougat-lagkage lige nu, og jeg kan ikke lide nogen af delene!!!
 

Min mors favorit-nød har altid været valnødder, så jeg var jo også nødt til at have nogle valnødder til at pynte med. Billedet med de lyse nødder er for at vise processen i, hvordan jeg “rynkede” nødderne. Derefter tonede jeg dem med farvepulver, først med lidt rødbrunt, derefter mørkebrunt, hvorefter jeg bagte dem.

Overflødighedshorn

Mors helbred knirkede gevaldigt i december måned, så derfor kom der fuld knald på julegaven for at glæde hende. Lige siden vi startede på konditoriet (næsten 14 år), har vi talt om, at vi skulle have et overflødighedshorn dertil. Jeg har igennem årene fået købt voldsomt meget fimo og arbejdsredskaber ind, men det er vist egentlig kun blevet til kongeliljer og tagetesbed. Så som sædvanlig var det med store armbevægelser, da jeg gik i gang med at lave min første kage i fimo… Og så var jeg jo også lige nødt til at lave småkager hertil.

Hvis der er noget, jeg har lært ved selv at lave ting til dukkehuset, er det at følge strømmen. Tit forandrer planer sig undervejs, fordi små detaljer forandrer hele “billedet” af projektet.

Jeg havde siddet og blandet fimo til overflødighedshornet. Da det var aften, kunne farven snyde, men jeg syntes, farven var blevet lidt for gylden til kransekage. Til gengæld var det da lige farven for vanillekranse! Så selv om det absolut ikke var planen, sad jeg en hel aften og lavede vanillekranse – nå ja, noget skulle der jo alligevel puttes i overflødighedshornet…!

Jeg lavede vanillekranse ved at bruge en teknik, jeg har set til at lave led til smykker. Jeg lavede en lang tynd “snor” af fimo og viklede den omkring en tandstikker. Derefter førte jeg en kniv i en lige linie ned igennem det hele. Herved får man en masse små C’er, som jeg samlede og lavede struktur i med tandstikkeren ved at tegne en streg igennem. Meget enkelt, men det tager lang tid.

Men når man laver overflødighedshorn, så hører der jo også kransekagetoppe til, så dem måtte jeg jo også “lige” lave.

Selve kransekagetoppene var rimelig ligetil at lave, men for hulen, alle de cocktailbær, jeg skulle sidde og trille!!! Efter kagerne var blevet pudret med lidt farve, blev de bagt. Så lakerede jeg dem med mat lak, limede cocktailbærrene på og gav dem blank lak. Til sidst afrundede jeg dem med chokolade på bunden, lavet med akrylmaling.

Så fik jeg endelig mixet en fimo-masse med en farve, der passer til bagt marcipan, så så gik produktionen af ringe til overflødighedshornet endelig i gang.

Det tager sin tid for mig at få blandet farverne, da jeg ingen fingerkræfter har, men jeg har fundet en fin løsning med min Polymer Clay Extruder. Den har forskellige skabeloner, hvor jeg valgte spaghetti-delen. Det var sejt at køre igennem, men blev hurtigt medgørligt, selv om det skulle igennem et par gange ved hver tilsætning af ny farve, inden det var klart til sammenæltning, men det havde taget mig hele dagen, hvis jeg selv havde prøvet. Jeg var så længe om at få blandet den rigtige farve (hvilket aldeles ikke passede mig, da jeg plejer at være god til farver), at jeg godt nok fik arbejdet mig nogle vabler til… Herefter satte jeg en trekantsskabelon i Extruderen, så jeg havde lige den rette størrelse “pølse” til at lave mine ringe af.

Ringene til overflødighedshornet er færdige og har fået lidt farve. Jeg har købt noget farvekridt, som jeg rev et fint pulver af og derefter penslede på ringene. Min første ring kom til at se brændt ud.

Min oprindelige plan om at montere dem omkring en skabelon i sølvpapir kunne i hvert fald ikke lade sig gøre, som jeg greb det an.

Første forsøg på at lave chokoladekrummelurer.

Mit første forsøg på chokoladekrummelurer løb desværre ret meget ud, efter jeg havde tegnet dem op og bagt dem, så jeg endte med at blande samme farve i fast fimo og lavede fimo-spaghetti, jeg monterede fast på de flotteste med flydende fimo. Så blev de helt perfekte.

Nød lærer nøgen kvinde at spinde…

Jeg måtte til at blive opfindsom, da jeg skulle bage mit overflødighedshorn i min Efcolor Stove. For ikke at risikere at brænde fimoen på, stod ringene på et lille medfølgende plateau. Efterhånden som kagen blev højere, fik jeg flere og flere problemer, til det blev umuligt at lukke låget, der desuden ville skrabe imod kagen. Til et fremtidigt projekt havde jeg to dåser liggende, der nu blev ofret til at lave en højere ovn! For god ordens skyld tilføjede jeg et tredie fyrfadslys, så det blev varmt nok – og det virkede!!!

1:  Første prøvesamling af overflødighedshornet omkring en rulle sølvpapir. Ringene sad bare løst på, så jeg havde mere spillerum, når jeg på et tidspunkt skulle samle det hele. Men det her kunne jeg arbejde med! Jeg måtte skære en del skråt af hver bund, da jeg, på trods af at det var en del af min research, havde glemt at “skråne” hver ring, så de kom til at forme hornet. Gudskelov blev det skjult af glasuren.

2 + 3:  Så kom jeg endelig så vidt, at jeg kunne samle overflødighedshornet. Jeg lavede et fint plateau til den og stak nåle op i kagen som et stativ, hvorved hornet fik et yderligere lille løft. Ringene til hornet har fået “glasur”. Det er vildt svært at styre i de buer, der skal laves, og så ender det alligevel med, at det flyder ret meget ud. Et trick, jeg lærte af chokoladekrummelurerne, er at bage i flere etaper, så glasuren ikke bare snasker helt sammen. Så max. tre buer og så i ovnen i mindst 5 minutter. Det er ti ringe og rigtig mange buer, så jeg fik mig noget motion den dag, da min Efcolor Stove stod ude i køkkenet under emhætten og jeg rendte frem og tilbage mellem stue og køkken!

Min helt egen version af en flag-stang!

Jeg prøvede mig frem med fimo, hvor jeg lavede en stang dannebrog, som jeg så kunne skære af i tynde skiver og bruge. Mange papirløsninger ville nok være bedre, men nu var jeg endelig kommet i gang med fimo, så det skulle det være! De skulle være pynt på overflødighedshornet…

Jeg kunne selvfølgelig ikke nære mig for at prøve at opstille overflødighedshornet med det fyld, jeg havde lavet.

I sidste ende skulle det hele naturligvis ikke i, da det jo også kan blive for meget af det gode. Hornet skulle stå på en bakke, der desuden også begrænsede mængden.

Men så var det tid til at samle det hele…

Min inspiration til overflødighedshornet stammede fra de første to fotos til venstre på nedenstående billeder. Jeg havde som sædvanligt lavet en masse research, inden jeg gik i gang, da det altid er rart at have lidt 1:1 at læne sig opad for at få det så naturtro som muligt.

I forbindelse med min research, inden jeg gik i gang, ledte jeg også efter, om der var andre, der havde prøvet at lave et overflødighedshorn, for at se, om jeg kunne aflure nogle tricks. Jeg fandt ingen på hele nettet, men blev undervejs i forløbet, hvor jeg præsenterede mine fæller på Facebook/Dukkehuse – Tips & Pral for mine fremskridt, gjort opmærksom på, at der var en, der havde lavet de to horn på billedet i midten for La Glace i København i forbindelse med, at alle deres fine kager blev lavet i 1:12. Mit horn udløste yderligere inspiration hos en bager/dukkehusentusiast, der derefter lavede hornet på sidste billede.

Ta-da-da-daaah…!!!

Så blev overflødighedshornet endelig helt færdigt! Jeg må indrømme, det var noget af en drøj omgang, men nu, hvor det endelig er færdigt, var det al besværet værd. Det var også dejligt at se Mors reaktion juleaften…

Til nytår blev der dækket fint op i dukkehuset og overflødighedshornet kom på bordet, og så blev der ellers holdt fest!

Rosinbrød

Uha, uha, jeg har været kreativ på det senere! Jeg er startet på noget nyt medicin, LDN, der allerede har kvikket mig betydeligt op, så jeg er gået fra drænet og halvdød til flad, kraftesløs og energiforladt. En stor forbedring! 😆 Som følge deraf spirede min kreativitet frem igen, og selvom det i dén grad ikke er det, jeg burde prioritere i forhold til så meget andet, kunne jeg jo ikke nære mig, da jeg først fik idéen. 🤣

For jeg fik prøvet noget nyt… eller mere nyt. 😄 For det første har jeg aldrig prøvet at lave et brød i fimo før, for det andet prøvede jeg et tip fra nettet, hvor jeg blandede en pæn sjat bagepulver og vand i min fimo. Dermed fik brødet det naturlige look indeni, så jeg kunne skære skiver af og uden en masse bøvl have det rette look med det samme. Jeg elsker det. 😍

Videoen kan ses på YouTube og er af Krikreativ (https://www.youtube.com/watch?v=2T1w0oDTbVk&t=150s). Man kan også bruge natron, men det havde jeg ikke hjemme. I videoen advarede de om, at man burde bruge handsker og arbejde på et stykke sølvpapir, for det er noget snask, mens man ælter fimoen og det må jeg give dem ret i. Jeg havde ret nemt formet mit første brød og sat det på bagepladen, men måtte lige forlade projektet et par minutter, fordi jeg skulle lakere noget andet. Idet det havde været så nemt at arbejde med, fik jeg mig derfor en overraskelse, da jeg kom tilbage til det, for da jeg forsigtigt rettede lidt op på siden af brødet, havde jeg pludselig hele siden siddende på handsken! 😱 Hæveprocessen var allerede startet, og det gjorde, at jeg pludselig fik travlt og havde lidt bøvl med det, inden det lykkedes mig at lave tre brød. Jeg havde læst på nettet, at de godt kunne hæve noget op og revne, så jeg skar tre små ridser i for at kunne kontrollere det, men der skete ikke noget. Jeg tjekkede dog flere gange undervejs, for at se om jeg pludselig skulle skynde mig med at få dem ud af ovnen, men i sidste ende fik de 30 minutter uden problemer. Brødet var også rigtig nemt at skære, så jeg var begejstret. 😍

Jeg skulle jo have fotograferet brødet og der var det hele tiden planen, at der skulle smør på nogle stykker brød. Jeg havde på et tidspunkt købt en fin skål med smør i til dukkehuset, så jeg tænkte, at jeg hellere måtte prøve at efterligne den farve, så det passede sammen, selvom jeg syntes, smørret var lidt for gult. Lyset var dog ved at svinde og derved mine muligheder for at tage ordentlige billeder, så det gik lidt for hurtigt med at blande farven, hvor jeg brugte transparent i, hvilket kan ændre farven gevaldigt, så jeg fik ikke lavet en prøvebagning af “smørret”. Derfor er jeg bestemt ikke tilfreds med farven på mit smør, men I kan stadig se idéen med det. 😉 Jeg lavede også en smørekniv i træ, der fik lidt patinering med farvepigment. Brødkniven er fra mit projekt med knivblokken.

Jeg elsker, hvordan der efter skæringen ligger løse rosiner og drys af sukker og nødder fra toppen. Det ser så vidunderligt naturligt ud. 😍

Jeg valgte at lave hele processen, så det blev blandt andet til to “rå” brød, der er igang med at hæve, det ene allerede drysset med sukker (hvidt kvartssand) og nøddedrys og klar til at komme i ovnen. Inden jeg hældte drysset på, smurte jeg brødets overflade med flydende fimo.

Mine “rå” rosinbrød i forme kom jo ikke af ingenting, så selvfølgelig måtte jeg også have en god omgang dej, der er ved at blive æltet – bemærk kokkepigens knoaftryk i dejen. 😄 Jeg lavede en god klat flydende fimo og satte dejklumpen ned i, hvorefter jeg gik igang med at skrabe farvepigment af mit hvide pastelkridt. Så bagte jeg det, dunkede let restpulver af og gjorde det igen. Da jeg havde opnået det rette look, pustede jeg forsigtigt fixativ på. Det gjorde jeg et par gange.

Formene er lavet af en gammel misfarvet foliebakke. Jeg prøvede ellers at lodde samlingerne, men loddetinnet gled bare af på metallet. Det kan sagtens være min fejl, for min viden om lodning kan ligge på et ret lille sted og har hidtil kun strukket sig til lodning af ledninger på bagsiden af dukkehuset. Derfor valgte jeg at samle formene med superlim, efter brødene var bagt. Jeg ved godt, at formene ikke er helt perfekte, men jeg lavede dem på øjemål.

Rosiner og nøddedrys

Jeg fik også prøvet at lave rosiner – så bliver det snart ikke mindre! 😆 Til et rosinbrød hører naturligvis rosiner, så jeg måtte lige blive lidt opfindsom. Jeg blandede sort og mørkebrun fimo, som jeg æltede blødt men lod være med at blande grundigt. Dem lavede jeg en pæn stak af. Derefter tilføjede jeg karamelfarvet fimo og lod atter være med at blande for grundigt og lavede ligeså stor en bunke. Derved får man det korrekte farvespil. Jeg rullede tynde ruller, som jeg skar bittesmå stykker af med et barberblad. Ved at anvende selve barberbladet overførte jeg de afskårne stykker til meget groft sandpapir, som jeg derefter brugte barberbladet til at trille dem rundt på og derved få struktur i. Jeg synes, det er ret vildt, at man kan zoome helt ind på billederne, og det ligner stadig rigtige rosiner! Sejt! 🤩😁

Til min udgave af rosinbrød hører sig også nøddedrys. Det var gudskelov et lille nemt projekt. Jeg blandede den lyse fimo og rullede tynde ruller i farvepigment, jeg havde blandet af tre forskellige farver. Herefter var det bare at bage dem og skære små fine skiver af og hakke lidt i dem. Voilà: nøddedrys! Billedet med barberbladet viser de første skårne nødder, hvor jeg ved nærmere inspektion godt kunne se, at de da skulle skæres så tyndt, som jeg overhovedet formåede.