3. sal:  Dagligstue og musikværelse

Dagligstuen er adskilt fra musikværelset af en spansk bue, så de voksne kan sidde i sofaen og nyde en kop kaffe, mens de lytter til børnene, der øver.

Dagligstuen

Stuen oktober 2018. Jeg mangler gardin, billeder, blomster, lamper og diverse. Sofabordet skal “pimpes op”.

Min ældste storesøster, der er 11 år ældre end mig, fik det ruflede sofabord af min farmor, da hun var en lille pige. Jeg har altid elsket bordet. Min farmor døde, før jeg blev født, så det er jo dejligt at kunne inkludere hende i vort dukkehus. Stor var derfor min overraskelse, da jeg af en anden dukkehus-entusiast fik at vide, at det var et havebord, der hørte til et sæt med stole. Hun vedlagde også foto af sine egne, som hun har i både sort og hvid. Bordet er ret primitivt i sin opbygning, det er ikke andet end en glasplade med metalstativ, og selv som barn undrede jeg mig over, at man ikke havde gjort mere for at skærme glaskanten. Men tiderne var anderledes dengang. Hvis man skar sig på noget legetøj, fik man et stykke plaster på og fik at vide, at man skulle passe på en anden gang… 😜

Janne Gades havemøblement

Rosenbueglasmosaik

Da jeg pludselig blev inspireret, besluttede jeg at lave en tilføjelse til min yndlingsvæg i dukkehuset, den med en spansk bue. Den var allerede ret udsmykket, men jeg følte, at væggen stadig kunne klare tilføjelsen af en glasmosaik. Jeg valgte et gult og rødt rosenmotiv som en hyldest til Mor (vi havde dukkehuset sammen i 18 år, indtil hendes bortgang i 2019), da vi altid elskede at se dén specielle rose blomstre i hendes have hvert år. Så jeg har designet vinduet med de specielle kurver og tegnet roserne, så de passer dertil. Jeg ville ikke have farve i mellemrummene mellem roserne og overvejede at bruge frostet effekt til dem, men tilsidst fandt jeg ud af, at den effekt, jeg virkelig ønskede, var noget gennemsigtigt men med ujævne riller, en effekt, der bliver kaldt råglas. Jeg begyndte at eksperimentere med lakker og lim, men fandt den perfekte løsning med Aqua Magic, som bruges til at lave vandeffekter. Efter en masse eksperimenteren og arbejde er vinduet nu endelig kommet på sin rette plads i dukkehuset, og jeg synes, det er en rigtig lækker tilføjelse. 😁

Stukdetaljer

Jeg har været lidt irriteret over overgangen fra relieffet på elevatoren til toppen af væggen, så derfor er der nu blevet tilføjet to blade mere. Jeg har en støbeform med en masse forskelligt størrelse blade, hvor jeg på et tidspunkt støbte dem alle til at have liggende til, hvis jeg skulle få brug for nogle. Jeg kan ikke huske, om jeg brugte resin eller flydende Fimo, men disse blade er i hvert fald bøjelige, så jeg kunne møffe dem på plads i den facon, jeg ønskede. De er kun limet fast på væggen, der kan trækkes ud, så jeg vil stadig være i stand til at få elevatoren ud, hvis det nogensinde skulle blive nødvendigt. Jeg var ikke sikker på, om det ville lykkes, for bladet skulle jo males med kalkmaling og have voks, for at det passede til resten, og jeg var usikker på, om malingen kunne holde til, at jeg maste bladene op imod væggen, men til min store forundring var det intet problem. Det ser lidt underligt ud, når jeg trækker væggen ud, for bladene sidder og stritter lidt umotiveret, når de ikke sidder op imod resten. Men jeg kan rigtig godt lide effekten.
Da jeg nu havde med relieffet at gøre, kom jeg i tanker om, at jeg aldrig har vist min lille tilføjelse forneden på relieffet. Inden jeg malede det for at skabe gips-effekt, tilføjede jeg nemlig en lille guldsmed fra noget neglepynt, jeg havde liggende.
En ekstra detalje er den trekantede riflede pynteliste, der sidder mellem elevator og væg. Den er limet fast på elevatoren og skjuler en træls overgang, men samtidig stiver den også muren af. For at skabe noget sammenhæng, lavede jeg en løs “lian” magen til dem på relieffet, og limede fast på pyntelisten. Det skaber en rigtig flot overgang til muren.

Kobbervase med blomsterarrangement

For et par år siden lavede jeg dette flotte blomsterarrangement i en Reutter-skål og stillede den på en træ-piedestal. Men sidenhen fik jeg fat i en lille kobbervase, som blev rasende flot, da jeg pudsede den op og derfor har jeg længe gået og rumsteret med tanken om at flytte blomsterne over i den i stedet. Da jeg aldrig havde fået taget mig sammen til at få limet blomsterne ordentligt fast (de var arrangeret i noget grønt voks fra en blomsterhandler), var de med tiden kommet til at falde lidt, men samtidig gjorde det også, at de var nemme at flytte over. Det hele betød også, at blomsterne kom et par centimeter længere ned, hvorved man kan se mere af mit hejre-relief, og nu er blomsterne endelig blevet limet, så de ikke “visner” mere. Win-win! 😁

 

Efeu

Jeg er faktisk ret begejstret for min efeu, der blev lavet med hele 19 grene! Det har hele tiden været planen, at det netop skulle være en hængeplante, der skulle være på denne søjle, og da jeg altid godt har kunnet lide efeu, tænkte jeg, at jeg ville prøve at lave en. Samtidig er der lidt småfejl ved søjlen, hvor noget skred lidt under monteringen, så derfor skal alt det hængende og strittende distrahere blikket. Den var øjeblikkeligt totalt integreret i “looket”, så jeg kunne ikke være mere tilfreds. 🙂

Stuen i “rå” udgave…

Jeg har måttet være lidt kreativ med mine lister, for nu begynder det jo at blive alvor. Jeg bemærkede, at elevatorerne stod lidt langt ude fra væggen, så jeg satte en hjørneliste op på den modsatte væg-side for at stramme op imod. Væggene kører jo i skinner i loftet, så der var ikke noget, der holdt dem stramt på plads i bunden. Det blev meget bedre, men ikke supergodt. Hmmm… Så satte jeg en skæv kantliste på elevatoren, der skjuler skygger fra mellemrummet. Endnu bedre, men stadig ikke perfekt… og så gik jeg ellers i gang med mit lille håndbor og lavede et lillebitte hul forneden og foroven ved elevatorens yderste kanter og stoppede et lillebitte søm i hvert hul. Så skal jeg ellers love for, at elevatoren stod, som den skulle stå!

Selvom stukken slutter tæt til loftet, kan man stadig tage kaminen ud, hvilket jo er nødvendigt, hvis jeg på et tidspunkt skal skifte pæren.

Siden på elevatoren har altid været hvid, men den har i længere tid irriteret mig, da den ikke rigtig passede i farve mere. Så Mor dykkede ned i sine gemmer og fandt noget farvet papir, jeg tapetserede begge stuers elevatorer med, og så blev de lakeret og fik lidt kantliste og en mega-fin stuk på. Og nu synes jeg ikke, elevatoren virker så “hovsa” mere, nu er den blevet mere integreret i stuen.

Efter at have tapetseret satte jeg den rosenstuk op, som jeg selv lavede i fimo for noget nær hundrede år siden (close-up anbragt til højre for oven i billedet). Lampen var den første, vi købte til dukkehuset, og selvom den stadig ikke er blevet sat til, er det en stor tilfredsstillelse at have fået den op.

Man kan lige ane nogle kroge i loftet. Jeg fik sat kroge op rundt omkring i huset til jul, så vor adventskrans endelig kom op at hænge og vore juleuroer kom ligeledes flot op. Det er selvfølgelig meningen, at der til hverdag skal hænge blomster og diverse rundt omkring.

Stuen 2015 – tapetseret, men stadig undervejs…

Stuen anno 2009 – med MDF-plade og julehygge. 🙂

Stuen var i starten et problembarn, men endelig fandt vi det sofamøblement, vi ville have. Idet vi har lavet vort dukkehus i en standard hvid reol, er det nemlig lidt knebent med pladsen, så det er begrænset, hvor voldsomme møblerne må være. I sofaarrangementet kan man se to smukke hæklede puder med en rød rose på. Sådan en pude var en af de første ting, jeg købte af Annette Foli, og jeg var dybt fascineret af det fine arbejde. Puden var så smuk, så den ikke røg direkte til Ribe til dukkehuset, men i stedet blev parkeret i en smuk lille sofa i Esbjerg. Det vil altså sige… lige til Mor kom og besøgte mig, så vidunderet og annekterede den med stor overbevisning! Men det var jo trods alt også med henblik på dukkehuset, at jeg i første omgang havde købt den…

Stuen anno 2006 – ledningen, der er viklet om søjlen, er til loftslampen i spisestuen nedenunder.

Stuen som den så ud for mange år siden – bemærk, elevatoren står med fronten fremad og fylder frygtelig meget i stuen