PROJEKT:  MINDRE PLANTER

Chrysantemum

Jeg prøvede at lave nogle chrysantemum-hoveder. Det var ret nemt: 8 blomster præges i mindre og mindre størrelser og monteres derefter let forskudt for hinanden. Jeg brugte bare almindelig kopipapir og tonede midten med først gul farvepigment og inderst grøn farvepigment. Efter at have lavet chrysantemum-hovederne kunne jeg selvfølgelig ikke nære mig for at lave selve blomsten. 😄 Det blev til 6 blomster og to knopper. Når jeg engang laver bedet, skal jeg have lavet flere knopper og have nogle af grenene monteret sammen. Men opbevaringsmæssigt set er det nok smartere ikke at gøre det for kompliceret.

Knopperne blev lavet ved at opbløde stumper af det tynde karton med vand og rulle dem med lim. Under hver blomst er der en lillebitte grøn flad kugle, der er lavet på samme måde. Mens kuglerne var våde, forborede jeg dem med en nål til montering på “stilken”. Det viste sig dog ikke at give et stort nok hul, så efter montering på blomst og tørring, efterborede jeg det lille hul, så det blev nemmere. Alligevel gav jeg blomsterne en meget voldsom medfart undervejs, da jeg trykkede hårdt ned på dem under monteringen. Men idet de allerede var helt tørre samt i 8 lag, tog de ikke skade og kunne rettes med en nål. Men i fremtiden bør jeg nok finde på en bedre monteringsteknik. ☺️

46 blade af tyndt karton blev det til, hvoraf nogle blev klippet i mindre stumper, hvorved jeg fik både mindre blade samt helt små udvoksninger. Selv de mindste stumper blev præget for at give planterne liv. Selve blomsterstænglerne fik også lidt facon og forskellige længder af samme årsag.

Jeg er selvlært og det irriterer mig til hudløshed, at jeg former bladene som første step, vender dem om og præger årerne i dem, vender dem igen og præger dem blidt i rette facon. Og alligevel forsvinder årerne nærmest helt, og det er altså frustrerende at lægge så meget arbejde i det, og det så ikke rigtigt kan ses. Så jeg er åben for tips!

Hostaer

Hostaerne er fundet som enkelte blade til udskrivning på Pinterest. Der er mange rigtig flotte versioner imellem, så jeg fik gang i lidt af hvert. 😄

Jeg lavede en større produktion af hosta-planter, hvor én version var denne røde. Jeg sad møjsommeligt og producerede bladene – nøj, det var hårdt ved mine fingre at sidde og klippe så mange ud! Der var fire forskellige versioner, og af hver slags skulle der jo være et vist antal, før de virkede imponerende. Men jeg er vældig godt tilfreds med dem og synes, de pynter gevaldigt i bedene! Hvert blad har jo to sider, så disse blev limet sammen med en plantetråd imellem. Når de så var gennemtørre, kunne jeg klippe dem til og begynde at give dem facon. De røde blade malede jeg yderligere stilkene på, hvilket faktisk ikke havde været nødvendigt, for man kan overhovedet ikke se dem, men bare for det tilfælde, at der skulle være en enkelt stilk synlig, kunne jeg ikke have siddende på mig, at det ikke var gjort ordentligt. 😄 Det eneste, jeg fortryder, er, at jeg ikke tonede bladenes kanter med farve, for med den rette vinkel kan man se det hvide papir.

Kongeliljer

Et projekt har været at prøve at lave blomster til haven. Det er noget, jeg har gruet for, for jeg var godt klar over, at det ville blive et omstændeligt arbejde. Og selvfølgelig slog perfektionist-genet til, så jeg virkelig gik i detaljer. Jeg lavede først research på nettet, til jeg fandt den blomst, jeg havde i tankerne (der er enormt mange forskellige liljer, men denne husker jeg fra min barndom og har altid været betaget af), så gik jeg i gang med at lave research for at finde ud af, om nogen allerede havde lavet denne blomst, så jeg kunne nuppe lidt idéer.

Desværre var der ikke nogen, jeg kunne finde, der har valgt at lave lige denne lilje – når man er nede i størrelse 1:12 er det næsten altid ensfarvede, hvor der så bliver malet prikker på hvert kronblad. Det kunne jeg ikke bruge til noget med alle de kronblade, jeg skulle bruge, så jeg besluttede mig for, at det var på tide at prøve, om jeg kunne finde ud af selv at blande mig frem til et kronblad i fimo. Og det er da lykkedes helt godt… Her lavede jeg også en masse research på nettet og fandt forskellige teknikker, hvorefter jeg prøvede mig frem. Jeg havde rent faktisk lavet fimo-rullen med streg i midten og prikker, men desværre blev motivet forvredet af at blive rullet så lille, men jeg er stadig godt tilfreds med slutresultatet.

Stilken i blomsterhovedet blev også lavet i fimo og støvdragerne blev lavet af lysegrøn sytråd, som jeg vædede med lim og klippede i små bidder. Så tog jeg noget farvekridt (Staedtler karat softpastel) i orange, gult, brunt og sort og krattede ganske fint farvepulver af dem, som jeg blandede sammen. Og så var det ellers møjsommeligt at sidde og dyppe hver enkelt støvdragers ende i lim og derefter i farvepulver og så dyppe den anden ende i lim og montere. Og der skulle altså lige nogle støvdragere til, vil jeg lige hilse at sige! Men jeg var godt tilfreds med min opfindelse, og det virkede bare helt perfekt.

Bladene var enkle nok, lavet i fimo, hvor jeg prægede streger i, så de fik det rigtige look. Så var jeg kommet til monteringsdelen, der gav mig nervøse trækninger, for hvad hjælper det at have en masse fede smådele, hvis ikke man kan samle dem tilfredsstillende?!? Jeg havde oprindeligt tænkt mig at tage stilken på hver blomst og blad og vride sammen, men så ville jeg bare ende med en blomst, der var tyk foroven og alt for tynd forneden. Igen i tænketanken… hvorefter jeg brugte en grøn plantetråd, der var tykkere, og vred blomsterstilkene omkring den. Hver blomsts ende lod jeg stritte og brugte derefter som base for et blad. Selve stilken lod jeg ende i en løkke, så planten kan stå uden de store problemer i et fladbed (selvfølgelig skal løkken camoufleres af “jord”). Til slut lavede jeg en blanding af 1/2 akrylfarve og 1/2 lim, som jeg malede stængelen med. Herved udglattedes stængelen, så man ikke så tydeligt kan se alle metaltrådene.

Jeg fatter stadig ikke, at jeg turde give mig i kast med så stort et projekt, og jeg ved stadig ikke, hvor idéen med kongeliljen kom fra, for jeg har aldrig skænket det en tanke i forbindelse med haven – jeg har altid bare håbet på, at de småblomster, jeg ville få lavet, ikke ville blive alt for grimme. Så det var da en ganske storartet start…

Nu har kongeliljerne så fået deres eget selvstændige bed i den færdige have. Man skulle tro, jeg vidste, hvad jeg gjorde, da jeg lavede dem, for jeg havde lige akkurat lavet nok til det perfekte bed! Det bliver desværre temmelig skjult af et lille træ, der måske hen ad vejen ryger, men nu må vi se…

Mulberry-roser

Hvis ikke man har mod på selv at lave rosenhoveder, kan man gøre, som jeg har gjort her: købe Mulberry papirroser. De findes i forskellige størrelser og disse er 1 cm i diameter. Jeg har haft dem stående i et blomsterarrangement, som trængte til en opdatering, men jeg havde desværre lavet det for godt, så jeg måtte bore blomsterne fra hinanden, hvilket ødelagde den nederste del af papirbeklædningen på stænglerne. Nå… 🤔 Jamen jeg havde egentlig heller aldrig været helt tilfreds med dem, som de var, så jeg besluttede mig for at give dem den helt store tur. Med en blanding af akrylmaling og gel medium skabte jeg den lille kugle, der sidder under roser. Så lavede jeg en blanding af akrylmaling og lim, som jeg malede stængler og det grønne under blomsten. Jeg fandt et stansejern, der kunne minde om rosers blade, men uden den takkede kant. Jeg skulle dog kun bruge få af den fembladede udgave, så med en fin saks klippede jeg små hakker i kanterne og det blev perfekt. Jeg prægede facon i bladene med et kugleværktøj og tegnede årer og grene op med samme farve som stænglerne. På grund af limen i malingen kunne jeg bygge grenene op i facon i stedet for deres flade udseende. Herefter limede jeg bladene på stænglerne med Loctite superlim, hvilket kan efterlade genskin i lim, der går ud ved siderne, så helt til slut afsluttede jeg med at pletmale, hvor bladene var monteret. Det gav mig endnu engang mulighed for at udnytte limen i malingen, idet jeg kunne bygge det op omkring monteringen, så man ikke længere kunne se overgangen fra karton til stængel og skabte et mere naturligt look.

Stedmoderblomst

Jeg fik lyst til at prøve at lave en stedmoderblomst. Rimelig godt tilfreds for et første forsøg. 🙂

Jeg brugte to forskellige størrelser blad-punch med takkede kanter og tyndt grønt karton. Bladene blev præget med årer og formet. Stedmoderblomster har også en del takket grønt “fyld”, hvor jeg brugte en punch fra mit Olba-sæt, jeg aldrig troede, jeg ville få brug for, en krummelure med takker. Jeg klippede den i småbidder og prægede stumperne, før jeg monterede dem. Jeg brugte dem både til planten samt omkring knoppen.

Stilken, en grøn metaltråd, fik et lille knæk oppe ved toppen. Jeg klippede også et par små stilke til de større blade, mens jeg monterede de mindre direkte på hovedstilken. Det meste monterede jeg med Arleene’s Tacky Glue, mens bladstilkene blev monteret med Loctite superlim.

Selve blomsterhovedet blev lavet med endnu en Olba-punch med hjerte og dråbe. Hjertet blev præget til at udgøre den nederste del samt toppen, hvor jeg klippede hjerter i to. Derudover rullede jeg et hjerte sammen, der så udgjorde knoppen. Dråberne blev til side-kronblade efter prægning.

Den lille støvdrager lavede jeg ved at blande akrylmaling og lim for at få lidt fylde, når det tørrede. Jeg anbragte en lillebitte klump i midten. Derefter anbragte jeg to små hvide pletter med akrylmaling på hver side af dens top.

Jeg brugte farvet kopipapir, der blev malet med vandfarve for at give det mere liv. Det gør yderligere, at kanterne ikke “lyser” hvidt som med almindelig kopipapir. Efter blomsten var lavet, brugte jeg yderligere to forskellige toner vandfarve-tusch, som jeg udtonede fra midten af kronbladene. Herefter tegnede jeg det sorte op med tusch. Og voilà: ét styk stedmoderblomst til haven! 😁

Tagetes

Jeg blev grebet af at lave blomster, så jeg gik i gang med at lave en rulle fimo, der skulle blive til tagetes. Vi havde altid tagetes i haven, da jeg var barn, så det var et naturligt valgt. En anden grund var også, at det ville være dejligt nemt, og nemt ka’ vi li’!!!

Jeg lavede som sædvanligt først lidt research på nettet og valgte en tagetes med rødt i, så de ville passe sammen med pumpen. Så lavede jeg en fimo-rulle med rødt i og begyndte at skære skiver ud. Jeg har for mange år siden prøvet at lave en form af nogle voksblomster, da de jo passer godt i dukkehus-størrelse og har en flot stjernefacon. Jeg fandt dog hurtigt ud af, at det med stjernen kunne jeg godt glemme, for det ville blive et mareridt at forsøge at lave det og få den til at holde faconen. Men jeg prøver altid at få noget ud af tingene, så jeg valgte at bruge formen som basis for mine tagetes, da de herved ville kunne få lidt struktur i blomsten. Det fungerede også fint og jeg producerede en mængde tagetes, der alle fik et stykke blomsterpind (grønmalet metal) stukket i inden bagning.

Mor og jeg havde på et tidspunkt købt en flot ranke, som jeg brugte som basis for det grønne, efter jeg først havde bearbejdet den og fjernet dele af den. Jeg lagde den dobbelt og lod den følge stenene på stenbelægningen og så tilføjede jeg løse blade hist og pist, så jeg fik en tæt bevoksning. Herefter blev blomsterne stukket ned i, også rimelig tæt, så det kom til at se naturligt ud. Og jeg er faktisk rigtig glad for udseendet…